Tips fotografen


Yousuf-Karsh-zelfportret-001-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

Yousuf Karsh

Karsh werd geboren in Mardin, een stad in Zuidoost-Turkije. Zijn Armeense familie vluchtte naar Syrië toen hij 14 was. Twee jaar later ging hij bij zijn oom wonen, die fotograaf was in Sherbrooke, Canada. Hij ging daar kortdurend naar school en hielp zijn oom, George Nakash. Nakash onderkende het talent van de jonge Yousuf en regelde dat hij in de leer kon gaan bij de portretfotograaf John Garo in Boston. Vier jaar later keerde hij naar Canada terug en vestigde zich in Ottawa. Al spoedig trok zijn werk de aandacht van de toenmalige premier, Mackenzie King, die hem onder zijn vrienden aanbeval, maar toen Winston Churchill naar Ottawa reisde in 1941 was zijn eigen plaats als fotograaf van beroemdheden in de 20e eeuw bezegeld. Vrijwel iedereen heeft zijn portret van Winston Churchill onder ogen gehad, met de bulldog-achtige uitdrukking op het gelaat, die Karsh verkreeg door Churchills geliefde sigaar kortweg uit zijn hand te trekken en toen op het juiste moment af te drukken toen het ongenoegen daarover begon door te dringen in Churchills gelaatstrekken.Yousuf (Hovsep) Karsh staat ook vaak bekend als 'Karsh of Ottawa'.

Bron: Wikipedia

Foto:Yousuf Karsh

Bekijk hier het werk van Yousuf Karsh. Portretten van Winston Churchill, Martin Luther King Jr., Fidel Castro, Audrey Hepburn, Albert Einstein, Muhammed Ali, Pablo Picasso, Elizabeth Taylor en nog vele anderen.

 

 

 

 


Gordon-Parks-001-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

Gordon Parks

Gordon Roger Alexander Buchanan Parks (30 november 1912-7 maart 2006) was een Amerikaanse fotograaf, muzikant, schrijver en filmregisseur, die een prominente plaats kreeg in de Amerikaanse documentaire fotojournalistiek in de jaren 40 tot en met 70 van de vorige eeuw, met name op het gebied van de burgerrechten, armoede en Afro-Amerikanen en in de glamourfotografieParks was de eerste Afro-Amerikaan die grote films produceerde en regisseerde. Hij ontwikkelde films over de ervaring van slaven en worstelende zwarte Amerikanen en creëerde het 'Blaxploitation'-genre. Gordon Parks wordt het best herinnerd vanwege zijn iconische foto's van arme Amerikanen in de jaren veertig (gemaakt voor een project van de federale overheid), voor zijn foto-essays voor het tijdschrift Life en als regisseur van de film Shaft uit 1971Parks was ook een auteur, dichter en componist.

Dit is een verhaal dat iedereen zou moeten inspireren. Parks was echt een kunstenaar van het hoogste kaliber. De meesten zouden zeggen dat hij een renaissancemens was, wat misschien een cliché is in de wereld van vandaag. Hij liet de camera het echte Amerika van zijn tijd vastleggen; hij was een pionier als Afrikaans-Amerikaanse filmmaker; hij was een muzikant, schilder en schrijver. Artistiek talent op zijn best. Hoewel dit alles zijn tol eiste van zijn persoonlijke relaties, lijkt de documentaire te ondersteunen dat hij van zijn kinderen hield en hen steunde bij hun inspanningen. Zijn Kansas-roots weerspiegelden zeker niet het succes dat hij zijn hele leven zou hebben. 

Bekijk hier de documentaire Half Past Autumn over het leven en werk van Gordon Parks.

 

 


 

 

 

 

 

 

'Character,
like a photograph,
develops in darkness.'

Yousuf Karsh