Fotocursus

 

Pagina voor het laatst aangepast op 8 februari 2024.

 

Prijslijst fotocursussen 2024

Voor de verschillende mogelijkheden en prijzen van de aangeboden fotocursussen in 2024, zie prijslijst.

 

Fotocursus, stukje historie en toekomst

In 1987 ben ik begonnen met het organiseren van fotocursussen, in eerste instantie in bergen op Zoom. De fotocursussen bestonden uit theoretische en practische lesavonden, maar al snel werd het aanbod uitgebreid met leuke en leerzame fotoworkshops op locatie; actiefotografie met motoren, en met paarden in het bos. Portretfotografie op verschillende buitenlocaties, maar ook in de studio. Architectuurfotografie in o.a. Rotterdam en straatfotografie in Amsterdam. De regio waar cursussen werden georganiseerd werd ook al snel uitgebreid naar de gemeente Tholen. In de loop der jaren (na de eeuwwisseling) kwamen daar de gemeenten Klaaswaal en Goes bij. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was ik de eerste, en een lange tijd ook een van de weinigen, die fotocursussen in deze regio's organiseerde. Mijn cursisten kwamen uit de regio Vlissingen tot Breda en van Putte tot Rotterdam. Er waren periodes bij dat ik rond de 200 actieve cursisten had.

impressie-workshop_1920x1020_1x1800x0900.jpg

Fotoworkshop portretfotografie op locatie.

 

Vervolgcursussen

Al snel ontstond de vraag naar vervolgcursussen. Na het volgen van een beginnerscursus kregen de cursisten de mogelijkheid om een cursus voor gevorderden te volgen.

 

Rond de eeuwwisseling

Rond de eeuwwisseling veranderde er veel, op veel gebieden. In 1999 is mijn oudste zoon Jelle geboren. In 2001 beleefden we de terroristische aanslag op de Twin Towers in New York, met alle gevolgen van dien. Dan was er de plotseling snelle opkomst van de digitale fotografie. In 2001 werd mijn dochter Carolijn geboren en in 2002 mijn jongste zoon David. En al redelijk snel gingen zij natuurlijk af en toe mee om te fungeren als fotomodel. In mei van 2002 begon ik voor mijzelf als zelfstandig fotograaf.

VND09-0107-montage_1920x0830_1x1800x0710.jpg

David als model, mijn jongste zoon, toen (2006) nog geen 4 jaar, vol enthousiasme, vol onschuld....

 

In 2003 besloot ik de locaties waar ik cursussen organiseerde uit te breiden. Eerst kwam de gemeente Klaaswaal erbij en iets later de gemeente Goes. Ook de workshops werden uitgebreid. Ik besloot om workshops te gaan organiseren op locaties in Engeland, Duitsland en België (vanuit Nedderland). Ja, ook in Engeland. 's-Ochtends vroeg (06.00 uur) met de auto richting Calais. Overtocht met de ferry naar Dover, fotografie aan boord, de 'White Cliffs of Dover' fotografisch vastleggen vanaf de boot en natuurlijk Dover zelf. Als ik het me goed kan herinneren waren we meestal rond 09.00 uur lokale tijd in Dover waar we dan redelijk de tijd hadden om de stad en zijn directe omgeving te ontdekken. Tussen de middag genoten we natuurlijk van een traditionele Engelse maaltijd in een van de Engelse pubs. En dan rond 18.00 uur weer richting Dover waar we rond 21.00 uur arriveerden. Terugrit naar huis, aankomst meestal rond middernacht. Het waren lange, maar ook hele leuke en gezellige en leerzame dagen.

20130313_090_1920x0830_1x1800x0710.jpg

De 'White Cliffs of Dover'.

 

Paradisio

In België gingen we regelmatig op verschillende locaties in Antwerpen en Brussel fotograferen. Maar we bezochten ook het dierenpark en botanische tuin Paradisio in Cambron-Casteau, vlakbij Mons-België, gelegen tegen de Franse grens. Na daar een aantal workshops georganiseerd te hebben leerde ik de medewerkers, en vooral de valkeniers, wat beter en zo kregen we speciale privilges om de roofvogels privé te kunnen fotograferen. In het park is in de loop der jaren veel veranderd. Het bestaat nog steeds, is gigantisch uitbreid en heet sinds 2009 Pairi Daiza.

20060731-Paradisio_0098_1920x0830_1x1800x0710.jpg

Portret van een roofvogel in Paradisio (Pairi Daiza), juli 2006.

 

Fotocursussen in het buitenland. Oftewel: fotoreizen

Door het enthousiasme over de door mij georganiseerde fotocursussen en de binnenlandse en buitenlandse eendaagse fotoworkshops, kwam ik in 2004 op het idee om eventueel ook fotocursussen in het buitenland te gaan organiseren. Oftewel fotoreizen. En mijn eerste gedachte was: Parijs! In het voorjaar van 2003 bezocht ik samen met mijn goede vriend Max voor enkele dagen Parijs. Max kende Parijs op zijn duimpje, sprak vloeiend Frans en samen hebben we een leuke en interessante fotografische route door Parijs uitgestippeld. In 1999 heb ik voor de eerste keer Istanbul bezocht en de stad heeft een diepe indruk op mij achter gelaten. Dus ook Istanbul leek me een bijzonder geschikte locatie voor een fotoreis. In het najaar van 2003 heb ik Istanbul wederom voor enkele dagen bezocht. In het voorjaar van 2004 zijn we met 17 enthousiaste fotocursisten naar Parijs gegaan. In september 2005 werd dat vervolgd met een trip naar Istanbul. Vanwege de grote belangstelling heb ik een maand later met een andere groep enthousiaste fotografen deze metropool nogmaals bezocht.

 

Bedoeïenen van de Sinaï

In het voorjaar van 2005 maakte ik kennis met een Nederlandse dame die in het callcenter van Corendon werkte. Via Corendon had ik beide reizen naar Istanbul georganiseerd en zij was mijn contactpersoon. Zij bleek zelf ook een eigen klein reisbureautje te runnen voor gespecialiseerde reizen naar de Sinaï woestijn in Egypte. Mijn enthousiasme viel haar op en ze besloot om contact met mij op te nemen om te kijken of het mogelijk was om gezamenlijk een trip naar de Tarabin bedoeïnen in de Sinaï woestijn te organiseren. We spraken af in Haarlem en van het een kwam het ander. In November 2005 vlogen we met 10 cursisten naar Egypte voor een veertien daagse trip door de Sinaï woestijn. Een unieke ervaring!

Sinaï-2005-11-472_1920x0830_1x1800x0710.jpg

Groepsfoto fotoreis Sinai, Egypte. Foto: Hermann van Hoof. Ikzelf zit links, met het rode shirt en de zonnenbril.

 

Een periode van het organiseren van vele fotoreizen naar diverse bestemmingen in de wereld volgde. Wil je meer lezen over mijn fotoreizen, klik hier.

 

Cursussen Adobe Photoshop

Vanaf 2006 tot 2010 heb ik in samenwerking met Annemarieke van Peppen Adobe Photoshop cursussen georganiseerd in Bergen op Zoom.

20060205_006_1920x1020_1x1800x0900.jpg

Annemarieke aan de knoppen tijdens de cursus Adobe Photoshop voor beginners.

 

Even geen les meer

In 2012 besloot ik om voorlopig even te stoppen met het organiseren van fotocursussen, fotoworkshops en fotoreizen. Privé en zakelijk breken er gecompliceerde tijden aan en ik heb zelf ook de behoefte om wat vaker thuis te zijn. Begonnen in 1987, tot 2012, 25 jaar actief op deze gebieden. Maar het reizen zit blijkbaar toch in mijn bloed. In de jaren 2012, 2013 en 2014 breng ik veel tijd door in Londen. Ik heb de stad fotografisch in al zijn aspecten ontdekt en vastgelegd. En in 2017 vertrek ik voor een langere periode naar Galicië in Spanje. Voor mijn professionele opdrachten in nederland vlieg ik regeklmatig terug. In 2019 kom ik weer terug naar Nederland en ik overweeg wat ik verder wil gaan doen. Maar al snel nemen oud-cursisten en zakelijke relaties weer contact met mij op. Ik besluit om alles toch weer op te pakken. April 2020, alle voorbereidingen getroffen, klaar om weer volledig in Nederland aan de slag te gaan op het gebied van fotocursussen en professionele opdrachten. Maar dan breekt Crona uit. De eerste cursus gaat toch van start, maar in plaats van een half jaar zijn we ruim twee jaar bezig om de cursus volledig af te ronden vanwege de langdurige onderbrekingen i.v.m. de verschillende lockdowns.. En ook voor mijn professionele opdrachten heeft de Corana pandemie gevolgen. Dan breekt in februari 2022 ook de oorlog in Oekraïne uit. Veel opdrachten en afspraken worden in de loop van dat jaar gecanceld.

 

Huidig, anno 1924

In 2024 is het weer mogelijk om fotocursussen/fotoworkshops en Adobe Photoshop cursus te volgen, zie prijslijst. In de laatste twee weken van juni 2024 staat er weer een fotoreis op het programma naar Istanbul. Voor meer informatie, klik hier.

 

Prijslijst fotocursussen 2024

Voor de verschillende mogelijkheden en prijzen van de aangeboden fotocursussen in 2024, zie prijslijst.

 

 

 

 

 

 


“Veel fotografen denken dat als ze een betere camera kopen
ze betere foto's kunnen maken.
Een betere camera zal niets voor je doen
als je niets in je hoofd of in je hart hebt."


Arnold Newman (1918-2006), fotograaf

 

 

 

 

 

 

Arnold Newman

Bron:arnoldnewman.com

 

Biografie

Arnold Newman werd geboren op 3 maart 1918 in New York City. Hij doorliep scholen in Atlantic City in New Jersey en Miami Beach in Florida. Hij studeerde kunst met een studiebeurs aan de Universiteit van Miami in Coral Gables van 1936 tot 1938. Hij stierf in New York City op 6 juni 2006. Hij wordt algemeen erkend als de  pionier van het milieuportret, staat ook bekend om zijn still-levens en abstracte fotografie. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke fotografen van de 20e eeuw.

 
 
 
 

Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Canon Professional Services (CPS).

Ludwig van Hooren Vakfotografie staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.


 

Terug naar Homepage