Stukje historie

 

Laatst aangepast 8 februari 2024

 

Stukje historie

voor mijn kids

 

'Vakmanschap is Meesterschap'

Het is een fascinerende reis terug in de tijd en een prachtig voorbeeld van hoe bepaalde reclamecampagnes en creatieve samenwerkingen een blijvende indruk kunnen achterlaten. In 1957 (mijn geboortejaar) start de Amsterdamse fotograaf Paul Huf, in opdracht van Grolsch, met de advertentiecampagne 'Vakmanschap is Meesterschap' die hij 30 jaar lang zal blijven verzorgen. Een iconisch stukje reclamegeschiedenis. Ik groeide op met de fraaie visuele beelden op televisie en in de bladen en met de speciaal voor de reclamefilms gecomponeerde muziek van Clous van Mechelen. De perfecte combinatie van deze beide ambachten benadrukt de kracht van creatieve expressie en storytelling in reclame. Het is interessant hoe dergelijke campagnes niet alleen producten promoten, maar ook culturele impact kunnen hebben en herinneringen kunnen creëren die lang meegaan. Ik ben mijn eigen weg gegaan, maar Paul Huf is voor mij altijd een icoon gebleven.

 

Eerste kennismaking

Mijn eerste professionele ervaringen op het gebied van de reclamefotografie dateren van de vroege jaren tachtig. Ik was werkzaam bij een lokale fotograaf die zich hoofdzakelijk had gespecialiseerd in de sociale fotografie, dat wil zeggen veel portret- en reportagewerk voor de particuliere klant. Maar we hadden ook enkele bedrijven en reclamebureau's als klant zoals het toenmalig reclamebureau Driessen en van Drimmelen en Sigma10 uit Bergen op Zoom. We fotografeerden producten in de studio en maakten fotosessies op locatie. Vanwege de hoge kwaliteitseisen werd er gefotografeerd met technische camera's van Sinar (4x5 inch vlakfilmcamera) en middenformaatsystemen zoals o.a. Hasselblad. T.b.v. professioneel drukwerk fotografeerden we hoofdzakelijk op diamateriaal. Vaak, vanwege tijdsdruk, vond de afwerking ook in eigen beheer plaats. 

 

Analoge reclamefotografie

Vanaf 1978 tot 2002 heb ik bij 3 verschillende fotografen gewerkt en tijdens die periode heb ik veel ervaring op kunnen doen op verschillende fotografische vlakken zoals op het gebied van o.a. portret-, reportage-, bedrijfs-, architectuur- en reclamefotografie. Het was nog de tijd van analoge fotografie. Ik leerde werken met kleinbeeldsystemen van Canon, Nikon, Contax en Leica. Op het gebied van middenformaat waren dat Hasselblad, Rolleiflex, Pentax en Mamiya en voor wat betreft de 4x5 inch technische camera's werd gebruik gemaakt van het Zwitserse merk Sinar en de in Nederland vervaardigde Cambo. De technische en middenformaatcamera's werden hoofdzakelijk gebruikt voor reclamewerk. De periode 1978 tot 2005 was ook een boeiende periode vanwege de langzame overgang van een nog volledig analoge wereld naar de eerste personal computers, de eerste videorecorders en videocamera's en de langzame opkomst van de digitale fotografie. Ik herinner me nog een workshop eind negentiger jaren over de opkomst van de digiatel fotografie. De fotograaf die de workshop leidde sloot de dag af, een memorycard in de lucht houdend, met de woorden: "Dit wordt de toekomst." Vele aanwezigen hadden toen nog de nodige twijfels over de toekomst van de digitale fotografie.

 

Digitale reclamefotografie

Vanaf 2002 ben ik zelfstandig fotograaf en heb ik me volledig gespecialiseerd in de digitale reclame-/ bedrijfsfotografie. Bij het werken voor bedrijven is het een pré om ervaring te hebben op diverse fotografische vlakken. Het ene moment wordt er een opdracht gegeven voor een zakelijke portretopname, dan weer voor het professioneel vastleggen van een productie- of fabricageproces, of voor het creëren van een sfeervolle reclamebeeld. Maar vaak wordt het gelecerd materiaal voor meerdere doeleinden gebruikt. Een portretopname kan gebruikt worden voor een intern magazine, maar dezelfde opname kan later ook zichtbaar worden op de website of verschijnen in een brochure. Het vastleggen van een productie- of fabricageprocessen kan in eerste instantie voor intern gebruik bedoeld, maar later misschien als referentiemateriaal meegestuurd wordt bij offertes. Of een of meerdere van de opnamen wordt onderdeel van een reclamecampagne. Het is dus belangrijk om daarmee bij iedere opdracht rekening te houden. 

 

Digitale productfotografie t.b.v. reclamedoeleinden

Producten t.b.v. o.a. reclamedoeleinden kunnen of in de studio of op locatie gefotografeerd worden. Het opbouwen van een studio op locatie biedt verschillende voordelen, vooal bij het fotograferen van grote hoeveelheden artikelen of grote objecten. De opdrachtgever heeft de mogelijkheid om de fotoshoot nauwlettend te volgen en specifieke wensen direct te bespreken. Het directe contact tussen de opdrachtgever en de fotograaf maakt het ook voor de fotograaf gemakkelijk om eventuele vragen, problemen of zorgen onmiddelijk te bespreken en op te lossen. Dit kan variëren van inhoudelijke en/of technische vragen tot het aanpakken van eventuele beschadigingen of defecten aan de gefotografeerde artikelen.

 

Grote objecten

Grote objecten worden in principe altijd op locatie gefotografeerd wat ook de nodige flexibiliteit vereist i.v.m. veiligheid, de beschikbare ruimte en het eventuele productieproces op de werkvloer. De keuze tussen het gebruik van fysieke achtergronden en digitale bewerking achteraf hangt vaak af van verschillende factoren, waaronder de specifieke eisen van de opdrachtgever, de aard van de producten en het beschikbare budget. Gezamenlijk maken we de juiste afwegingen.

 


"Veel techniek is naar je toegekomen
waardoor fotograferen makkelijker is.
Maar wat onmiskenbaar is
dat is die man achter de camera
en dat stukje visie wat nou werkelijk nodig is."


Paul Huf (1924-2002), fotograaf

 

 

 

 

 


Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Canon Professional Services (CPS).

Ludwig van Hooren Vakfotografie staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.


 

Terug naar portfolio Reclamefotografie