Stukje historie

 

Laatst aangepast 8 februari 2024

 

Stukje historie

voor mijn kids

 

Enthousiasme en plezier

Vanaf 1979 tot op de dag van vandaag heb ik mijn vak elke dag met veel enthousiasme en plezier uitgeoefenend. Mijn professionele carrière begon op twintig jarige leeftijd bij Foto Segers, een lokale fotograaf gevestigd in Bergen op Zoom. De dagelijkse fotografische werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het maken van reportages en portretopnamen, zowel voor de particuliere als de zakelijke markt. Ook waren we actief op het gebied van reclamefotografie.

 

Analoog

Voor de particuliere consument waren de jaren tachtig de tijd van de eerste kennismaking met de Personal Computer. IBM introduceert in augustus 1981 de eerste personal computer en in januari 1982 brengt Commodore de Commodore 64 op de markt. Ik zie ze nog zo voor me. Apple introduceert in 1963 zijn eerste computer met een grafisch besturingssyteem en muis. Computers deden langzaam hun intrede in huishoudens, maar de wereld van de fotografie bleef voorlopig nog volledig analoog. We werkten met verschillende kleinbeeld camerasystemen (Leica en Contax), middenformaat camera's (Hasselblad) en, speciaal voor de reclame- en architectuurfotografie, met geavanceerde 4x5" technische camera's (vlakfilm negatieven/dia's op het formaat 10x12,5 cm) van het Zwitserse precisiemerk Sinar. In de donkere kamer werd het zwart-wit en diamateriaal in eigen beheer ontwikkelt en afgedrukt. Bedrijfsfotografie op locatie behoorde niet tot onze dagelijkse werkzaamheden, maar ik kwam er af en toe wel mee in aanraking. En die tak van fotografie boeide me vanaf het eerste moment dat ik ermee in aanraking kwam.

 

Carrièreswitch

In 1985 maakte ik een carrièreswitch. Ik kwam in dienst bij Foto Serré, ook gevestigd in Bergen op Zoom. Foto Serré was enerzijds een fotohandel, gespecialiseerd in de verkoop van foto en doka apparatuur en computers en anderzijds gespecialiseerd in de professionele fotografie. De fotostudio was gescheiden van de handel en bevond zich ook op een andere locatie. In de studio werd veel in opdracht van particulieren gefotografeerd (portret- en reportagefotografie). Maar er waren ook de dagelijks opdrachten voor het bedrijfsleven. We werkten met 4, soms met 5 fotografen. Ik werd verantwoordelijk voor de studio en de fotografie op locatie.

 

Zakelijke opdrachten

De zakelijke opdrachten kwamen van o.a. General Electric Plastics, Philip Morris Holland, Bruynzeel Keukens en Kasten, Cargill en van meerdere reclamebureau's, regionaal en landelijk. Afwerking van het opgenomen materiaal gebeurde vaak in eigen beheer vanwege tijdsdruk. Ik was vaak te vinden op de site van General Electric Plastics (nu Sabic), waarvan het Europees hoofdkantoor gevestigd was in Bergen op Zoom. Het waren bij GEP de jaren van forse uitbreidingen. Er ging geen week voorbij, soms geen dag, dat ik niet op de site aanwezig was voor het fotografisch vastleggen van de bouw van diverse nieuwe fabrieken en/of aanpassingen en uitbreidingen van reeds bestaande fabrieken. Via trappen en kooiladders klom ik op daken en silo's voor het maken van overzichtsopnamen of om spectaculaire hijsklussen vast te leggen.

 

Maandverslagen

De fotografie in opdracht van de afdeling Engineering van GEP  werd o.a. gebruikt voor de maandverslagen van de bouwvorderingen voor het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Eind jaren tachtig werd besloten om een groot deel van de productie te verplaatsen naar Cartagena in Spanje. De (nieuw)bouw viel grotendeels stil en mijn toenmalige werkgever ging zich in diezelfde periode meer en meer op andere zaken concentreren. In 1992 besloot ik, in goed onderling overleg, van werkgever te veranderen. Veel van mijn zakelijke relaties besloten die stap samen met mij te maken. 

 

Door heel Nederland

In 1992 kreeg in een aanbod van Fotolino, ook gevestigd in Bergen op Zoom. De eerste jaren stonden in het teken van enorme groei op het gebied van bedrijfsfotografie, mede door mijn komst en de zakelijke klanten die ik binnenbracht. De opdrachten waren zeer uiteenlopend, van portretfotografie tot reclame, van huwelijksreportages tot architectuur- en bedrijfsfotografie. We waren landellijk actief: een opdracht op het hoofdkantoor van Schiphol; of het fotografisch vastleggen van de aanleg van de De Ramspol, de grootste opblaasbare balgstuw ter wereld in Kampen; opdrachten in het hoofdkantoor Albert Heijn in Zaandam, het fotograferen van nieuwe systeemwanden voor kantoren in het hoofdkantoor van de RABObank; keukens fotograferen voor Bruynzeel Keukens en Kasten voor brochures; veel offshore  projecten i.o.v. Van Mechelen Lifting Gear uit Halsteren. En nog veel meer.

 

 

Economische afkoeling

Rond de eeuwwisseling begon de digitale fotografie écht zijn intrede te maken. Tegelijkertijd verslechterde, na een aantal zeer goede jaren, in 2001 het beleggingsklimaat. De omslag was het gevolg van een snelle, wereldwijde economische afkoeling die in de loop van 2001 zichtbaar werd. Ook de fotografische markt veranderde. We probeerde daar zo goed mogelijk op in te spelen. Er werd een tweede fotostudio in Bergen op Zoom geopend (20x30 meter).

 

9-11

Toen vond de aanslag plaats in New York. Ik kan me die dag nog als gisteren herinneren. We volgden het nieuws op de radio, de straten werden stiller en stiller. We zijn vroeg in de middag allemaal naar huis gegaan. Mede door de aanslagen in de Verenigde Staten zette de economische afkoeling door met alle gevolgen vandien.

 

Zelfstandig

Vanaf 2002 ben ik zelfstandig fotograaf en ik werk alleen in opdracht van bedrijven. Fotografische opdrachten worden hoofdzakelijk op locatie uitgevoerd. Ook voor studiowerk, ik maak dan gebruik van een mobiele studio die ter plaatse wordt opgebouwd. Bedrijfstakken waarin ik o.a. werkzaam ben zijn diverse toeleveranciers voor de chemische en offshore industie, de chemische industrie zelf, de professionele duikwereld, de luchtvaart, dienstverlening in het algemeen, de bouw en de grafische en de electrotechnische industrie. Vanaf het moment dat ik zelfstandig ben geworden heb ik interessante opdrachten mogen uitvoeren door geheel Nederland. Ook heb ik internationale opdrachten uitgevoerd in o.a. België en Duitsland en in de Verenigde Staten.

EMG-040_023_1920x1320_1x1800x1200.jpg

Inauguratie van Sabic Innovative Plastics B.V. op 7 september 2007 In Bergen op Zoom. Fotografie: Ludwig van Hooren.

 

In 2007 heeft het Saoedisch bedrijf SABIC, General Electric Plastics B.V. overgenomen en heet vanaf die datum SABIC Innovative Plastics B.V. Op de foto van links naar rechts, de heer Heiner Markhoff, president van Sabic Innovative Plastics B.V., Europe, Midden-Oosten en Afrika. De heer Mohamed H. Al-Mady, voorzitter en CEO van SABIC Basic Industries Corporation. De heer Frank Heemskerk, de Nederlandse Minister van Buitenlandse handel. Zijne hoogheid Prins Saud bin Abdullah bin Thenayan Al-Saud, voorzitter van het bestuur van SABIC. De heer Louis Ufkes, medewerker van SABIC Innovative Plastics in Bergen op Zoom. De heer Brian Gladden, President en CEO van SABIC Innovative Plastics en de heer Han Polman, burgemeester van Bergen op Zoom. Bron: pressreleasefinder

 

 

 

 

 


Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Canon Professional Services (CPS).

Ludwig van Hooren Vakfotografie staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.


 

Terug naar portfolio bedrijfsfotografie