Aan deze pagina wordt nog gewerkt (22 november 2023)
stukje historie
Belangstelling
Al van jongs af aan heb ik een brede belangstelling voor architectuur. Mijn eerste kennismaking met architectuur was als klein kind in mijn ouderlijk huis. In de boekenkast van mijn ouders stond het boek ‘Het Bouwen van Landhuizen, naar werken van Jan Rebel’. Ik vond het een interessant boek en nam het regelmatig ter hand. De mooi uitgewerkte plattegrondtekeningen en de vele fraaie zwart-wit foto’s fascineerden mij.
Wil je gelijk naar de verschillende architectuur portfolio's, scroll dan verder naar beneden. Wil je nog iets meer weten over mijn historie op het gebied van architectuurfotografie, dan nodig ik je uit om hier verder te lezen.
Architectuurfotografie
Londen
Foto: het Palace of Westminster - Houses of Parliament. Architect: Augustus Welby Northmore Pugin
Vanaf 1993
Vanaf 1993 heb ik vaak, met tussenpozen, Londen bezocht. Vooral in de jaren 2013 en 2014 bezocht ik bijna maandelijks deze boeiende metropool om de stad en zijn architectuur vast te leggen.
The Shard
Londen heeft niet een specifieke architectonische stijl die kenmerkend is voor de stad. Wel zijn er een aantal architecten die een stempel op de stad hebben weten te drukken zoals de Britse architecten Christopher Wren en Robert Hooke (St. Paul's Cathedral), de Italiaan Renzo Piano (The Shard), de Britse Sir Robert Smirke (British Museum) en Norman Foster en ken Shuttleworth (The Gerkin).
De Grote brand van 1666
Veel van de gebouwen in het huidige Londen zijn van na de Grote Brand. In september 1666 verwoestte een enorme brand een groot deel van de Britse hoofdstad waarbij o.a. 87 kerken en meer dan 13.000 huizen afbrandden. Toch zijn er nog wel gebouwen, of resten daarvan, van voor die tijd. Zo zijn er nog stukken Romeinse stadsmuur bewaard gebleven. De wereldberoemde kathedraal Westminster Abbey (ingewijd op 28 december 1065) en de Tower of London, waarvan sommige gedeelten (White Tower) al in 1078 zijn gebouwd, zijn ook overblijfselen van voor de Grote Brand.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie Londen, klik hier.
Architectuurfotografie
Amsterdam
Foto: monumentale grachtenpanden op de Keizersgracht.
Fascinatie
Vanaf mijn tweede tot mijn twaalfde heb ik in Zaandam gewoond en regelmatig gingen we in de jaren zestig met het gezin naar Amsterdam. Waarschijnlijk in deze periode van mijn leven is mijn belangstelling voor deze stad ontstaan. De historische binnenstad is uniek qua stedenbouw en architectuur, maar ook bijna alle buitenwijken zijn in deze opzichten buitengewoon interessant en bezienswaardig. Ik ga er graag op ontdekkingstocht.
Fascinerende mix
Vanaf 2015 ben ik de stad ook in al zijn facetten gaan fotograferen. En natuurlijk werd ik ook gegrepen door de veelijdige stijlen architectuur. Op het gebied van architectuur heeft Amsterdam een fascinerende mix van 17e-eeuwse grachten met Unesco-status met werken van o.a. de Amsterdamse architect en stedenbouwkundige Hendrik Petrus Berlage, de architectuurstroming, de Amsterdam School en hedendaagse innovatieve nieuwe projecten in het zakelijke districht Zuidas en het Oostelijk Havengebied. Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel opvallende gebouwen toegevoegd. Van het iconische EYE filmmuseum langs de oevers van het IJ tot de driehoekige megablokken van Nhow Amsterdam Rai, ontworpen door de Nederlandse architecten Reinier de Graaf en Rem Koolhaas.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie Amsterdam, klik hier.
Architectuurfotografie
Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi.
Foto: in de Sheikh Zayed Grand Mosque. Architect: Yusef Abdelki
Hoogtepunt
In 2011 heb ik de Verenigde Arabische Emiraten bezocht waarbij mijn bezoek aan de Sjeikh Zayed Moskee in Abu Dhabi zeker tot een van de hoogtepunten behoorde. Abu Dhabi is een van de zeven emiraten van de VAE. De in 2007 geopende Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi, ontworpen door architect Yusef Abdelki, is een uniek bouwwerk en het ontwerp verenigt traditionele ambachtskunst met moderne technologie. het ontwerp is gebaseerd op de Mongoolse en Moorse moskeearchitectuur.
Superlatieven
Verblindend wit, bijna als een fata morgana, verheft de indrukwekkende Sjeik Zayed Moskee zich aan het oostelijke einde van het eiland in de Perzische golf dat het centrum vormt van het emiraat Abu Dhabi. Het Godshuis, genoemd naar Sjeik Zayed Bin Sultan Al Nayhan, de overleden heerser van Abu Dhabi en stichter van de Verenigde Arabische Emiraten, is een gebouw van superlatieven.
40.000 gelovigen
De moskee is de grootste moskee van de Emiraten en de op zeven na grootste wereldwijd. Binnen biedt het ruimte aan ruim 40.000 gelovigen en de grootste gebedsruimte biedt plaats voor 9000 personen. Het bezit het grootste handgeweven tapijt ter wereld met een oppervlakte van 5627 vierkante meter met een gewicht van 47.000 kilo.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi, klik hier.
Architectuurfotografie
Rotterdam
Foto: Het gebouw de Maas aan de Boompjes. Architect: Karel Drexhage BNA
Groots en meeslepend bouwen
Het verhaal van Rotterdam, van zijn historie, het bombardement en de wederopbouw, vertelt veel over de vruchtbare basis voor bloeiende architectuur. want als alles weg is, waarom dan niet groots en meeslepend bouwen? het lef dat werd en wordt getoond zie je overal en Rotterdam terug en om dat fotografisch vast te leggen is elke weer een plezierige uitdaging.
Diverse bouwstijlen
De verwoesting van de Rotterdamse binnenstad in 1940 resulteerde in de lappendeken aan bouwstijlen die je er nu kunt ontdekken en juist die afwisseling vertelt het verhaal van de stad; relieken van het oude Rotterdam zoals het stadhuis, de Laurenskerk en het Schielandshuis. En ook Europa's eerste wolkenkrabber, het 45 meter hoge Witte Huis uit 1898. Pal naast de Laurenskerk ligt de markthal, die weer een heel eigen verhaal vertelt en een nieuwe Rotterdams tijd inluidt.
Architectuurstad van Nederland
Rotterdam is de laatste jaren door architecten meerdere malen verkozen als architectuurstad van Nederland. Een belangrijke bijdrage aan het architectuurklimaat leveren de in Rotterdam gevestigde architectuurinstellingen Het Nieuwe Instituut, AIR, het Berlage Instituut en de Academie van Bouwkunst en de opleiding Bouwkunde aan de nabij gelegen TU Delft. In Rotterdam zijn veel architecten en bouwkundigen gevestigd, relatief zelfs één van de hoogste dichtheden ter wereld.
Uitdagend
Als liefhebber van architectuur én fotograaf ervaar ik de architectuur van Rotterdam elke keer weer als bijzonder uitdagend. De hoogbouw in het centrum en op de Wilhelminapier, iconen als de Erasmusbrug, de Kunsthal en De Rotterdam van Rem Koolhaas, de Markthal van MVRDV en de Kubuswoningen van Piet Blom zijn ontwerpen die mij blijven fascineren.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie Rotterdam, klik hier.
Architectuurfotografie
New York City
Foto: Rood beeldhouwwerk in Zuccotti Park, Lower Manhattan
Twin Towers
De eerste keer dat ik New York was, was in 1979. Ik hield me hoofdzakelijk bezig met het medium film en het is heel bijzonder om nu weer naar de filmbeelden te kijken van de Twin Towers, gefilmd vanuit een helicopter.
Skyscraper National park
In 2007 heb ik de stad opnieuw bezocht om een fotografische impressie te maken van de stad en zijn architectuur. 'Skyscraper National Park' is zoals de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut New York City noemde in zijn in 1976 uitgegeven roman 'Slapstick'. De stad is gevuld met hoge en unieke gebouwen en indrukwekkende bruggen en staat natuurlijk bekend om zijn skyline met enorme wolkenkrabbers.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie New York, klik hier.
Architectuurfotografie
Den Haag
Foto: De Hoftoren in Den Haag. Architect: Kohn Pedersen Fox Associates
Dave van Eijnsbergen
Mijn eerste kennismaking met de verschillende bouwstijlen van Den Haag had ik in 2007 tijdens een architectuur rondleiding onder leiding van dr. Dave van Eijnsbergen. Dave (architectuurhistoricus, Leiden en gepromoveerd bij Bouwkunde en Stedenbouw in Delft) specialiseerde zich in moderne architectuur in oude steden, met name in Japan en in Taiwan. Hij woonde lange tijd in Taiwan en was voor langere tijd in Japan voor onderzoek. Hij organiseert al lange tijd reizen voor architecten en cultuurliefhebbers naar Japan waarin recente ontwikkelingen gebed worden in de eeuwenoude cultuur. Maar hij wist ook wel het een en ander te vertellen over Den Haag.
Nieuwe Haagse school
In Den Haag ontstond rond 1920 een bijzonder variant op de Amsterdamse School. De Haagse architecten gebruikten namelijk ook veel baksteen én hielden van versieringen, maar in Den haag werden die juist hoekig en kubistisch. De Haagse variant kreeg dan ook zijn eigen naam: de Nieuwe Haagse School. Belangrijke inspiratiebronnen bij deze bouwstijl waren Berlage en Frank Lloyd Wright.
Jugendstil
In Den Haag staan de meeste Jugenstil gebouwen van Nederland en een groot aantal zijn goed bewaard gebleven zoals het 'Huis van Lorrie'. Dit pand staat bij architectuurliefhebbers bekend als het mooiste Jugenstil pand van Den Haag. Maar we vinden er ook veel hedendaagse kantoren en ministeries van bekende architecten als Koolhaas, Graves en Kolhoff. Van bouwmeester Berlage vind je in Den Haag ook een groot aantal gebouwen, onder andere het Kunstmuseum.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie Den Haag, klik hier.
Architectuurfotografie
Bergen op Zoom
Foto: de Gevangenpoort in Bergen op Zoom.
Beschermd stadsgezicht
De binnenstad van Bergen op Zoom herbergt tal van monumenten en een deel van de binnenstad is een beschermd stadsgezicht. De stadsplattegrond toont nog de ronde vorm van de stadsomwalling met aan de westelijke kant het havenkwartier. De haven werd echter gedeeltelijk gedempt.
500 rijks- en gemeente munumenten
In totaal bezit de stad bijna 500 rijks- en gemeentemonumenten. Bergen op Zoom is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie Bergen op Zoom, klik hier.
Architectuurfotografie
Dubai
Foto: Downtown Dubai
Extravagant
De architectuur van Dubai is aan de ene kant extravagant, buitensporig, inconsequent en weelderig en aan de andere kant toch ook verbluffend, indrukwekkend en uniek. Het is de thuisbasis van 's werelds hoogste gebouw, het grootste winkelcentrum en de grootste overdekte skipiste.
Technische wonderen
Als architect of architectuurliefhebber is Dubai zeker een stad die je moet bezoeken. Niet alleen om te leren door wat er is gedaan, maar ook om de technische wonderen die deze stad te bieden heeft. En om de levensvatbaarheid van zo'n grootsheid ook een beetje in twijfel te trekken.
Voor het bekijken van de portfolio Architectuurfotografie Dubai, klik hier.
"De mensheid construeert teveel muren
en te weinig bruggen."
Frank Lloyd Wright, architect
Frank Lloyd Wright
Bron:Wikipedia
Amerikaans Architect
Frank Lloyd Wright was een invloedrijke Amerikaans architect en schrijver over architectuur en geldt als boegbeeld van de Prairie School. De Prairie school is een architectonische stijl van het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, ontstaan in het Midwesten van de Verenigde Staten. Frank Lloyd Wright werd geboren op 8 juni 1867 in Richland Centre, Wisconsin en overleed op 9 april 1959 in Phoenix, Arizona.