Architectuurfotografie

Passie

We kunnen tegenwoordig allemaal wel een uitstapje gebruiken, dus met veel plezier neem ik je mee op een aantal visuele uitstapjes naar diverse interessante locaties op het gebied van architectuur. Het fotografisch documenteren van architectuur is een van mijn passies. Het dwingt me om alles wat in een trager tempo te doen, langzamer te lopen, te wachten op het juiste licht, op zoek naar dat ene perspectief waaraan het gebouw zijn kracht of zijn schoonheid ontleent. In de loop der jaren ben ik bezig geweest om alles nog meer te verfijnen en dat proces is nog steeds gaande; nieuwe ideeën, nieuwe inzichten, nieuwe technieken. De architectuur zelf, grafische vormen, textuur, lichtval en contrasten en interessante lichtpatronen, reflecties, kleur, stijlen, de locatie, perspectief, het blijft een uitdagende puzzel om met al deze elementen een visueel geheel te maken. 

 

 

 

 

 

 


 

 

Architectuur in Amsterdam

Foto: De Fo Guang Shan He Hua Tempel aan de Zeedijk.

AMS-170729_060-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

 

Op het gebied van architectuur heeft Amsterdam een fascinerende mix van 17e-eeuwse grachten met UNESCO-status, werken van architect Berlage en de architectuurstroming de Amsterdam School, en innovatieve nieuwe projecten in het zakelijke districht De Zuidas en het Oostelijk Havengebied.

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in Amsterdam, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Architectuurfotografie in Rotterdam

Foto: Het gebouw de Maas aan de Boompjes. Architect: Karel Drexhage BNA

20160217_518-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

 

Rotterdam is de laatste jaren door architecten verkozen als architectuurstad van Nederland. Een belangrijke bijdrage aan het architectuurklimaat leveren de in Rotterdam gevestigde architectuurinstellingen Het Nieuwe Instituur, AIR, het Berlage Instituut en de Academie van Bouwkunst en de opleiding Bouwkunde aan de nabij gelegen TU Delft. In Rotterdam zijn veel architecten en bouwkundigen gevestigd, relatief zelfs één van de hoogste dichtheden ter wereld.

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in Rotterdam, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Architectuur in Den Haag

Foto: De Hoftoren in Den Haag. Architect: Kohn Pedersen Fox Associates

20170325_340-zw-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

 

In Den Haag staat een groot aantal goed bewaard gebleven gebouwen in Jugendstil, maar we vinden er ook hedendaagse kantoren en ministeries van bekende architecten als Koolhaas, Graves en Kolhoff. Van de bouwmeester Berlage vindt u in Den Haag ook een groot aantal gebouwen, onder andere het Kunstmuseum.

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in Den Haag, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Architectuur in Bergen op Zoom

Foto: de Gevangenpoort in Bergen op Zoom.

BOZ20210406_030_zw_layout_out_leeg_1920x1080_1350x900.jpg

 

De binnenstad van Bergen op Zoom herbergt tal van monumenten en een deel van de binnenstad is een beschermd stadsgezicht. De stadsplattegrond toont nog de ronde vorm van de stadsomwalling met aan de westelijke kant het havenkwartier. De haven werd echter gedeeltelijk gedempt. In totaal bezit de stad bijna 500 rijks- en gemeentemonumenten. Bergen op Zoom is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in Bergen op Zoom, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Architectuur in Londen

Foto: het Palace of Westminster - Houses of Parliament. Architect: Augustus Welby Northmore Pugin

IMG_2489-HDR-zw-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

 

Londen heeft niet een architectonische stijl die kenmerkend voor de stad is. Wel zijn er een aantal architecten die een stempel op de stad hebben weten te drukken. Veel van de gebouwen in het huidige Londen zijn van na de Grote Brand. Toch zijn er nog wel gebouwen, of resten daarvan, van voor die tijd. Zo zijn er nog stukken  Romeinse stadsmuur bewaard gebleven.  Westminster Abbey en de  Tower of London zijn ook overblijfselen van voor de Grote Brand.

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in Londen, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Architectuur in New York

Foto: Manhattan gezien vanaf de Staten island ferry

NWY002_222-zw-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

 

'Skyscraper National Park' is zoals de schrijver Kurt Vonnegut New York City noemde in zijn in 1976 uitgegeven roman 'Slapstick'. De stad is gevuld met hoge en unieke gebouwen en indrukwekkende bruggen en staat bekend om zijn skyline met enorme wolkenkrabbers.   

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in New York, klik hier.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  


 

 

Architectuur in Dubai

Foto: Downtown Dubai

DBI20111122_179-zw-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

 

De architectuur van Dubai is aan de ene kant extravagant, buitensporig, inconsequent en weelderig en aan de andere kant toch ook verbluffend, indrukwekkend en uniek. Het is de thuisbasis van 's werelds hoogste gebouw, het grootste winkelcentrum en de grootste overdekte skipiste. Als architect of architectuurliefhebber is Dubai zeker een stad die je moet bezoeken. Niet alleen om te leren door wat er is gedaan, maar ook om de technische wonderen die deze stad te bieden heeft. En om de levensvatbaarheid van zo'n grootsheid ook een beetje in twijfel te trekken.

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in Dubai, klik hier.   

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Architectuur in Abu Dhabi. De Sheikh Zayed Grand Mosque.

Foto: in de Sheikh Zayed Grand Mosque. Architect: Yusef Abdelki

lDBI20111123_088-zw-ayout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

 

De nieuwe moskee in Abu Dhabi is een bouwwerk van de superlatieven en verenigt traditionele ambachtskunst met actuele technologie - bijvoorbeeld bij de verlichting. Verblindend wit, bijna als een fata morgana, verheft zich de indrukwekkende Sjeik Zayed Moskee aan het oostelijke einde van het eiland in de Perzische golf die het centrum vormt van het emiraat Abu Dhabi. Het Godshuis, genoemd naar Sjeik Zayed Bin Sultan Al Nayhan, de overleden heerser van Abu Dhabi en stichter van de Verenigde Arabische Emiraten, is een gebouw van superlatieven: het is de grootste moskee van de Emiraten en de op drie na grootste wereldwijd. Het bezit de grootste koepel van een moskee en het grootste handgeweven tapijt ter wereld. Binnen biedt het ruimte aan ruim 40.000 gelovigen. Elf jaar na aanvang van de bouw en een jaar na de inwijding dienen in de loop van dit jaar nu ook de werkzaamheden aan de buiteninstallaties te worden voltooid.

Voor het bekijken van de portfolio van de door mij gefotografeerde architectuur in Abu Dhabi, klik hier.  

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

'Camus says in 'The Stranger'
that reason is the enemy of imagination.
Sometimes you have to put reason aside
and make something beautiful.'

Oscar Niemeyer