Stukje historie

 

Aan deze pagina wordt nog gewerkt (15 november 2023)

 

Stukje historie

 

vanaf 1979

 

Op ontdekkingstocht in de Verenigde Staten

Reizen en fotograferen hebben mij van jongs af aan gefascineerd. In 1979, nog voordat ik professioneel werkzaam was in de fotografie, ging ik voor de eerste keer op reis naar de Verenigde Staten en er ging letterlijk en figuurlijk een Nieuwe Wereld voor mij open. Van het Boston Tea Party Ships and Museum in Boston tot de Florida Keys in het verre zuiden, en vanaf de French Quarter in New Orleans tot de op de grens met Canada gelegen Niagara watervallen. Na dit eerste bezoek aan de verenigde Staten heb dit immense land nog meerdere malen met veel plezier bezocht.

 

vanaf 1985

 

Naar het verre Oosten

Na verloop van tijd kreeg ik ook steeds meer interesse om op eigen gelegenheid andere delen van de wereld te gaan ontdekken waaronder verschillende landen in Noord Afrika, Thailand en Nepal. In Chang Mai, gelegen in het noorden van Thailand, heb ik het door Dr. James McKean in 1908 opgerichte Chang Mai Leper Asylum bezocht voor een fotoreportage. Het bezoek maakte een diepe indruk.

man-mat-kapmes-layout-out-leeg-1920x1080---600x900.jpg

Inwoner van de Chiangmai Leprosy Colony in Chiangmai, Noord-Thailand, 1992.

 

In dezelfde omgeving mocht ik getuige zijn van een Boedhistische crematie. Voor meerdere dagen behoorde ik als een lid van de familie bij de familie van de overledene. Het was een bijzondere ervaring om van zo dichtbij van deze gebeurtenis getuige te mogen zijn.

vuurwerk-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Boedhistische crematie in Chang Mai, Noord Thailand.

 

vanaf 1996

 

Patagonië, Zuid Amerika

In 1996 heb ik zes weken door Chili en Argentinië gereisd. Vanaf Santiago ben ik met een oude Duitse trein naar het 700 kilometer zuidelijker gelegen Puerto Mont afgereisd. De treinreis nam in totaal 22 uur in beslag. Gelukkig had ik de beschikking over een eigen slaapcoupé en er was ook een restaurant in de trein aanwezig. Na een paar dagen in Puerto Mont verbleven te hebben, besloot ik verder te reizen richting Patagonië. Na een vier dagen durende boottocht met de vrachtboot Puerto Eden arriveerde ik in Puerto Natales. Vanaf daar ging het, via Punta Arenas, met bus en ferry verder naar de meest zuidelijke stad op aarde, Ushuaia. Voor een impressie van dit stuk van de reis, klik hier.

02-06_1920x1320_1x1800x1200.jpg

Zonsondergang in de Golf van Ancud.

 

 

Cholchol

Via Argentinië ben ik uiteindelijk weer bij Bariloche de Andes overgestoken. In Cholchol, een kleine gemeente niet ver van Temuco, heb ik een bezoek gebracht aan de Mapuche indianen, de enigste stam in Zuid Amerika die de Spanjaarden nooit hebben kunnen overmeesteren. Bekijk hier een kleine impressie van dit kleine dorp.

026-18a_1920x1320_1x1800x1200.jpg

Mapuche indianen in Colchol.

 

 

Altiplano, Noord-Chili

Vanaf Temuco ben ik naar het noorden van Chili afgereisd om de woestijnen en de Altiplano Hoogvlakte te ontdekken. De Altiplano Hoogvlakte strekt zich uit over Noord-Chili, Bolivia en peru. Ik heb een aantal dagen in San pedro de Atacama doorgebracht en vanaf daar heb ik de hoog in de Andes gelegen Altiplano bezocht en de zoutvlaktes van Salar de Atacama. De Salar de Atacama in Chili is een grote, droge zoutvlakte omgeven door bergketens en is een van de droogste plekken op aarde. De Salar is bijzonder rijk aan lithiumzouten, lithium dat gebruikt wordt in oplaadbare batterijen. Met het toenemende gebruik van Smartphones, mobiele computers en electische auto's is er een enorme vraag naar dit metaal. De mijnbouw van vandaag heeft helaas een enorme negatieve impact op de natuur en de inheemse gemeenschappen.

24-35_1920x1020_1x1800x0900.jpg

Altiplano, Noord-Chili

 

vanaf 1997

 

Estland

Mijn moeder is in 1944 gevlucht uit Estland en zij was vanwege de Koude Oorlog en de Muur nooit meer teuggeweest. In 1997 besloten mijn broer en ik om maar eens uitgebreid kennis te gaan maken met de familie aldaar. Het werd een emotionele reis, natuurlijk vooral voor mijn moeder; een reünie met familie na 53 jaar. 

 

Vanaf 2003

 

Fotoreizen

In 2003 besloot ik om fotoreizen te gaan organiseren voor (amateur)fotografen. Vanaf 1985 heb ik fotocursussen en fotoworkshops georganiseerd, voor beginners, gevorderden en Masterclasses. FNadat ik als zelfstandig fotograaf ben gaan werken leek het organiseren van fotoreizen een mooie aanvulling op mijn dienstenpakket. Reizen is ook altijd leuk om te doen. Zo heb ik vanaf 2003 diverse fotoreizen georganiseerd naar o.a. Parijs, Istanbul, Egypte, Schotland, Frankrijk, New York, Japan en Dubai waarvan je hieronder van een aantal reizen het reisverslag kunt lezen en kunt genieten van de fotografie.

 

Andere prioriteiten

Vanwege privé omstandigheden, een veranderende markt en een aantal economische crisissen besloot ik in 2012 om te stoppen met het organiseren van fotocursussen en fotoreizen. In 2013 en 2014 heb ik veel tijd doorgebracht in Londen voor persoonlijke fotografische projecten, net zoals in 2017, 2018 en 2019 in Galicië in Spanje.

 

COVID

Door de uitbraak van COVID in het begin van 2020 werd reizen problematisch. De gevolgen van COVID en de uitbraak van de oorlog in Oekraïne hebben zakelijk gevolgen gehad. En tot overmaat van ramp liep ik in het voorjaar van 2022 zelf COVID op. Daardoor ben ik ruim een jaar uit de running geweest. 

 

Nieuwe initiatieven

Vanaf het voorjaar van 2023 ben ik weer actief bezig met opdrachten en het uitwerken van diverse initiatieven op fotografisch gebied, zowel voor wat betreft mijn professionele opdrachten, nieuwe fotocursussen en fotoreizen.

 

Houd mijn website in de gaten

Houd mijn website in de gaten voor nieuwe initiatieven.