Profiel

 

Van Hobby naar Ambacht

​​​

 

 

1957

Historische panden en hippe designwinkels

IMG_3728-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Historische panden en hippe designwinkels. Gezellige terrassen en chique restaurants. Grotten en torens. Stadsmuren en waterwegen. Bruisende evenementen en hellingen met wijnranken. Dat is Maastricht, de gezellige en mooie stad waar ik op 14 november 1957 geboren ben. Mijn vader is een geboren en getogen Maastrichtenaar, mijn moeder komt uit Estland. Zij is in 1944 naar Nederland gekomen. In 1959 zijn we naar Zaandam verhuisd waar ik mijn vroege jeugd heb doorgebracht en in 1970 zijn we verhuisd naar Bergen op Zoom.

Dat was wel even wennen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 16 jarige leeftijd kwam ik in aanraking met film

Super-8-film-001-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Op 16 jarige leeftijd kwam ik in aanraking met (super 8) film. Gegrepen door dit creatieve medium kocht ik al snel mijn eerste filmcamera en begon direct met het tot uitvoer brengen van mijn eerste cinematografische ideeën en experimenten. In 1973 werd ik lid van een creatieve en actieve amateur filmclub in Bergen op Zoom. We inspireerden elkaar met het bedenken en produceren van uitdagende en interessante documentaires en korte speelfilms. Scenario schrijven, regie, acteren, camerawerk, licht en geluid, het kwam allemaal aan de orde Ik heb in 1978 toelatingsexamen gedaan bij de Nederlandse filmacademie in Amsterdam maar helaas moest ik nog eerst nog mijn militaire diensplicht vervullen. In dezelfde periode kwam ik in contact met de professionele fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979

Nadat ik mijn militaire dienstplicht had vervuld in 1978-1979

 

Nadat ik mijn militaire diensplicht in 1978-1979 had vervuld (waar ik ook  filmdocumentaires heb gemaakt) kreeg ik een vaste baan aangeboden als assistent fotograaf. Mijn werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit het uitoefenen van portret- en reclamefotografie in de studio en op locatie en het maken van reportages. Filmen bleef een passioneel onderdeel van mijn leven.

 

 

1979

In 1979 maakte ik mijn eerste verre reis

Nepal-004-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In 1979 maakte ik mijn eerste verre reis naar de oostkust van de Verenigde Staten. Ik bezocht interessante steden en fotogenieke locaties zoals o.a. New York, Washington, Charleston, Miami, New Orleans, Memphis, de Niagara Watervallen, Toronto en Boston. Ik werd gegrepen door het reizen op zich en het ontdekken (én fotograferen en filmen) van andere werelden en culturen. In de jaren die daarop volgden bezocht ik nog enkele keren de Verenigde Staten en ik maakte ook kennis met de uitgestrektheid van Canada en het Surrealistische Mexico. Ik kwam in aanraking met het Verre Oosten, met de mensen, de godsdiensten, de indrukwekkende Himalaya, het Boeddhisme, de schitterende tropische eilanden en stranden en de exotische kleuren en smaken en geuren van deze verre windstreken.

Foto: aankomst in Namche Bazaar, Nepal, 1995

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979-2004

Sjouwen met loodzakken

Chili-004-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In deze periode fotografeerde ik tijdens mijn reizen met kleinbeeld spiegelreflex camera's. Ik fotografeerde analoog, hoofdzakelijk met zwart-wit film en diamateriaal. Kodachrome 64 was een van mijn favoriete diafilms. Wekenlang sjouwen met een zware rugzak, gevuld met fotoapparatuur en tientallen films werd een vast onderdeel van het reizen. De belichte en onbelichte films waren altijd verpakt in loodzakken, dat ter bescherming tegen de röntgenstraling op vliegvelden. Het was in die tijd nog niet mogelijk om even snel het resultaat op het schermpje van de camera te beoordelen, het fotografisch eindresultaat werd pas zichtbaar na terugkeer in Nederland. Je was ook veel meer beperkt in het aantal opnamen. Dat was al met al een hele andere manier van fotograferen, niet zoals we dat vandaag de dag gewend zijn. Even de gemaakte opname aan het inheems model laten zien behoorde toen nog zeker niet tot de mogelijkheden of je moest gebruik maken van Polaroid camera's voor een direct zichtbaar resultaat. Om toestemming te krijgen voor het maken van een opname was persoonlijk contact noodzakelijk. Het maken van oogcontact, de juiste lichaamstaal en uitdrukkingen droegen altijd bij bij dat contact als de taal een probleem vormde. 

Foto: Met apparatuur én minimaal 50 films in loodzakken, én statief, alles op de rug, in de 'Valle de la Luna' in het noorden van Chili.

 

 

 

 

 

 

1993

Thailand

307-28_layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Mijn eerste kennismaking met het Verre Oosten was tijdens een reis naar Thailand in 1993. Je kunt hier enkele opnamen bekijken. De originele opnamen zijn gemaakt met diamateriaal en daarna ingescand. In de jaren die daarop volgden heb ik trips gemaakt naar diverse landen in Europa waaronder ook Estland, het land waar mijn moeder is geboren. Verder heb ik diverse landen in Noord-Afrika bezocht, Nepal en Bangla Desh en Chili en Argentinië in Zuid-Amerika.

Foto: onze olifanten steken met zonsopkomst de rivier Pai over, gelegen in het noorden van Thailand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Professionele ervaring in loondienst

Peters-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Tot 2002, gedurende een periode van 23 jaar, heb ik bij 3 verschillende beroepsfotografen gewerkt. Ik heb bij hen veel professionele ervaring opgedaan op het gebied van portret-, reclame-, reportage-, bedrijfs- en architectuurfotografie, zowel in de studio als op locatie. Er werd analoog gefotografeerd. Ik fotografeerde met Leica, Canon en Nikon kleinbeeldsystemen, met Pentax (4,5x6) en Hasselblad (6x6) middenformaatcamera's, en met 4x5 inch technische camera's van Cambo, Linhoff en Sinar.

Foto: studioopname van John Peters, voormalig dierenarts van diergaarde Blijdorp. De opname is gemaakt met de Hasselblad 500CM. De opname kreeg een eervolle vermelding met een landelijke fotowedstrijd georganiseerd door Kodak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979-2002

Portretfotografie 

 

hindoesttaanse-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In de jaren tachtig en negentig heb ik veel professionele ervaring opgedaan op het gebied van portret- en reportagefotografie. Het maken van portretten, zowel in de studio als op locatie, van babies, kleine kinderen, tieners en volwassenen, individueel en/of in groepen, behoorden tot mijn dagelijks werk. Dieren werden ook regelmatig geportreteerd, hoofdzakelijk katten en honden. Ik heb in kleinere en grotere fotostudio's gewerkt en voor de portretfotografie in de studio werd hoofdzakelijk gebruik gemaakt van middenformaat camera's zoals Hasselblad en Pentax.

Foto: Hindoestaans model in de studio, geen (na)bewerking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979-2002

Reportagefotografie

Ludwig-1998-op-reportage-001-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Ik heb een behoorlijk aantal huwelijks- en bedrijfsreportages gemaakt. In deze periode zijn dat er zeker honderden geweest. Tijdens de huwelijksfotografie (het reportage gedeelte) werd gefotografeerd met kleinbeeldcamera's. Voor het meer creatievere werkte ik met Pentax (4,5x6) en Hasselblad (6x6) middenformaat systemen. Met deze camera's werden de overzichtsfoto's in de kerk en in het stadhuis gemaakt en de locatiefoto's. Er werd dan bijna altijd alleen met bestaand licht gefotografeerd, vanaf statief. Met het maken van een huwelijksreportage sjouwde ik een tas met 2 kleinbeeld camera's en diverse objectieven mee, een tas met 2 Hasselblad camera's (500 CM en de SWC) met meerdere objectieven en 2 zware Metz 60CT1 flitsers met losse (schouder) accu's. En dan niet te vergeten, een stevig statief. Én de vele films! De dag  begon vaak vroeg in de ochtend en -als het feest niet gefotografeerd hoefde te worden- dan was ik meestal rond 17.00 uur klaar. Het waren lange en zware dagen. Maar ook altijd erg leuk om te doen.

Foto: op locatie tijdens een huwelijksreportage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979-heden

Architectuurfotografie

20170325_309-zw-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Als klein kind bedacht en tekende ik met veel plezier en fantasie de meest futuristische gebouwen. Zo ontwierp ik een ronde woning. Een rond huis boven op een soort van terp, garage onder de woning en een groot balkon rondom het gehele gebouw met heel veel glas. Ik was misschien 10 of 11 jaar. Mijn ouders zagen al een fraaie toekomst voor mij weggelegd als architect.

Maar het is dus anders gelopen. Die fascinatie voor architectuur is echter nooit meer verdwenen. Vanaf het begin van mijn fotografische loopbaan ben ik geïnteresseerd gebleven in architectuur in het algemeen. Mijn opa in Maastricht was vroeger werkzaam in een drukkerij en hij had een fraai boek gedrukt, 'Het Bouwen van Landhuizen'. Het boek lag bij ons thuis en ik kan me nog herinneren dat ik het vaak opensloeg. Wellicht dat mede door dit boek mijn interesse in de architectuur is gewekt.

Op de middelbare school heb ik meerdere films gemaakt van grote verbouwingen en nieuwbouw van o.a. mijn middelbare school ('t-Rijks). Bouwtekeningen, grote machines, staal, glas, gereedschappen, beton, het 'ontstaan' van een gebouw, het bleef me boeien. Later, in mijn fotografische loopbaan, heb ik (de bouw van) vele gebouwen, industriële installaties, fabrieken, hotels en woningbouw in detail mogen fotograferen. De ontwerpen, maar vooral ook de levensverhalen van verschillende architecten bleven -en blijven me- boeien, architecten zoals o.a. Zaha Hadid, Frank Wright, Rem Koolhaas, Adao Ando, Yoshio Taniguchi, en Oscar Niemeyer.

Foto: architectuuropname in Den Haag

 

 

 

 

1985-heden

Industriële fotografie

02-hijsklus-BPA-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Vanaf 1985 was ik bijna dagelijks fotografisch werkzaam op locatie in de industrie. De voortgang van de bouw van grote chemische fabrieken o.a. bij het voormalig General Electric Plastics B.V. in Bergen op Zoom (nu SABIC Innovative Plastics B.V.) werd maandelijks vastgelegd t.b.v. maandverslagen. Het klimmen via  kooiladders naar hoog gelegen uitzichtspunten, met vaak een tas vol met zware fotoapparatuur (én statief), was telkens weer een uitdaging. De bouw van één fabriek duurde vaak meer dan 2 jaar. Het vastleggen van productieprocessen in diverse industrieën behoorden ook tot de dagelijkse werkzaamheden.

Foto: hijswerkzaamheden bij de uitbreiding van de BPA fabriek van General Electric Plastis in Bergen op Zoom in 1986.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979-heden

Reclamefotografie 

Sinar-analoog-002-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

De reclamefotografie vond zowel in de studio als op locatie plaats. T.b.v. reclame doeleinden fotografeerde ik in de jaren 80 en 90 direct in opdracht van bedrijven zelf, maar ook vaak voor reclame- en PR bureaus. De fotografie werd gebruikt voor interne doeleinden (bijvoorbeeld voor bedrijfsmagazines), voor brochures en voor beurzen en voor boek publicaties. Internet stond toen nog in zijn kinderschoenen. Op locatie werd er hoofdzakelijk met de Hasselblad gewerkt en in de studio met Sinar, Linhoff en Cambo technische camera's; fotograferen zoals vroeger, onder een zwarte doek op het matglas kijkend en handmatig scherpstellen met behulp van een loupe. We fotografeerden op vlakfilm 4x5"(inch). De opnamen t.b.v. reclamedoeleinden werden bijna altijd gemaakt op diamateriaal waarna het diamateriaal in drumscans werd gedigitaliseerd.

Op dit moment wordt alles digitaal opgenomen.

Foto: 4x5"(inch) technische camera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987-2012

Fotocursussen

DSCF1280-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In 1987 ben ik begonnen met het organiseren van fotocursussen. De cursussen werden in eerste instantie gegeven in Bergen op Zoom en in Tholen en bestonden uit theoretische lesavonden en workshops op locatie. Er zijn veel workshops georganiseerd op o.a. het gebied van natuur-, portret-, landschap-, architectuur-, reportage-, en reisfotografie. De fotocursussen en workshops waren geschikt voor de beginnende en de gevorderde amateurfotograaf.

Foto: les geven op locatie tijdens een workshop portretfotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2002 heb ik de stap gezet naar het zelfstandig ondernemerschap

 

Alwin-Heijmans-werkopname-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In 2002 heb ik de stap gezet naar zelfstandig ondernemerschap. Ik fotografeerde in de beginperiode nog analoog en ik werkte met professionele kleinbeeld (Canon F1) en middenformaat (Mamiya RZ67) camerasystemen in combinatie met  een uitgebreide range objectieven zoals macro- en shiftobjectieven. De shift objectieven worden hoofdzakelijk gebruikt voor het fotograferen van architectuur, voor zowel exterieurs als wel interieurs. Deze objectieven bieden dezelfde mogelijkheden als de analoge technische camera's. In 2002 richtte mijn fotografische werkzaamheden zich nog op de particuliere markt en op het bedrijfsleven. Ik beschikte over een fotostudio en mijn werkzaamheden voor de particuliere sector concentreerden zich hoofdzakelijk op het maken van huwelijksreportages en portretfotografie. Mijn fotografische opdrachten voor het bedrijfsleven breidden zich echter al snel enorm uit en in 2005 besloot ik om mij volledig te richten op het bedrijfsleven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987-2012

In 2002 ben ik vanwege de grote vraag  mijn aanbod aan fotocursussen gaan uitbreiden

Loes-Rommens-boot-vanaf-water-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In 2002 ben ik vanwege de grote vraag  mijn aanbod aan fotocursussen fors gaan uitbreiden. De cursussen werden gegeven in Bergen op Zoom, Goes en Klaaswaal in de Hoeksche waard en waren bestemd voor de beginnende en de gevorderde (amateur) fotograaf. Wilde men nog meer kennis en praktijkervaring opdoen dan was het mogelijk om daar aansluitend Masterclasses te volgen en/of interessante en leerzame workshops op locatie. Er werden tevens cursussen Photoshop georganiseerd. Het volgen van privécursussen behoorden ook tot de mogelijkheden.

Foto: fotoworkshops op de 'Hoop van Zegen'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004-2012

Fotoreizen

 

DSC08392a-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In 2003 ontstond het idee bij mij om fotoreizen voor (hobby)fotografen te gaan organiseren. Samen met Max, een goede vriend van mij én Parijs-kenner, zijn we in het voorjaar van dat jaar Parijs fotografisch gaan ontdekken. Het was een erg nuttige en ook bijzonder gezellige trip. Naar aanleiding van ons bezoek aan Parijs heb ik in 2004 mijn eerste fotoreis georganiseerd naar de Franse hoofdstad. In 2005 volgden twee trips naar Istanbul en nog in datzelfde jaar vlogen we naar Egypte om onder begeleiding van lokale bedoeïenen de Sinaï woestijn te ontdekken. In de jaren daarna zijn er fotoreizen georganiseerd naar o.a. Istanbul, Schotland, verschillende locaties in Frankrijk, New York, Japan en Dubai. Hoogtepunten waren o.a. de kameelraces op Al Marmoom Camel Race Track in Dubai en de viering van het 40 jarig bestaan van de Verenigde Arabische Emiraten in Ras al Khaimah.

Foto: groepsfoto gemaakt tijdens de fotoreis naar Bretagne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012-2013

In 2012 en 2013 verdeelde ik mijn tijd tussen Bergen op Zoom en Londen

20130428_081-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

In 2012 en 2013 verdeelde ik mijn tijd tussen Bergen op Zoom en Londen. Ik heb Londen in veel van zijn facetten mogen ontdekken en fotograferen zoals de indrukwekkende architectuur van deze metropool en locaties zoals o.a. Highgate Cemetery, Camden en Greenwich.

Foto: Highgate Cemetery in Londen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-2019

Galicië, Spanje

Ludwig-Corrubedo-001-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Vanaf november 2017 tot maart 2019 woonde en werkte ik afwisselend in Nederland en in Galicië in Spanje. Ik verbleef in het kleine en authentieke Spaanse vissersdorpje Corrubedo direct gelegen aan de Atlantische oceaan. Dit was een periode om te kijken of ik ook in Spanje met professionele fotografie iets kon opzetten . Dat bleek helaas toch vrij gecompliceerd. Galicië is een schitterende streek met heel veel ruige natuur, maar het is ook een van de armste gebieden van Spanje en heeft weinig industrie. De lokale bevolking verdient zijn brood veelal in de visserij. We hebben een Bed & Breakfast opgezet maar vanwege wettelijke regelgeving moesten we daar helaas mee stoppen. Terwijl ik in Spanje verbleef reisde ik regelmatig terug naar Nederland voor het uitvoeren van fotografische opdrachten voor mijn Nederlandse opdrachtgevers.

Foto: op locatie in de vuurtoren van Corrubedo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019-2020

Sabbatical

LvHooren_10-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Na terugkeer uit Spanje heb ik een aantal maanden verlof genomen om na te denken over de toekomst. Maar al snel namen opdrachtgevers en ook oud-cursisten weer contact met mij op wat mij uiteindelijk deed besluiten om mijn fotografisch werkzaamheden voort te zetten.

Foto: ....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020-heden

Huidige dagelijkse werkzaamheden

Ludwig-fb-002-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Mijn huidige dagelijkse fotografische werkzaamheden richten zich hoofdzakelijk op de bedrijfsfotografie (Business to Business). Ik ben o.a. werkzaam voor (toeleveranciers) van de olie- en gasindustrie, energieopwekking, de chemische- en de offshore industrie. Bekijk  eens een reportage van een indrukwekkende hijsklus of van een Portable Saturation System.

Foto: op locatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

'All children are artists.
The problem is how to remain an artist once he grows up.'

Pablo Diego José
Francisco de Paula Juan
Nepomuceno María de los Remedios
Cipriano de la Santísima Trinidad
Ruiz y Picasso

(Pablo Picasso)