Van Hobby naar Ambacht


 

Van Hobby naar Ambacht

1973-1980

Super-8-film-001-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

Assistent fotograaf

In 1973 werd ik lid van een creatieve amateur filmclub in Bergen op Zoom. We stimuleerden elkaar met het verzinnen en maken van leuke en interessante documentaires en korte speelfilms. Scenario schrijven, regie, acteren, camerawerk, licht en geluid, het kwam allemaal aan bod. Ik heb toelatingsexamen gedaan bij de Nederlandse filmacademie in Amsterdam maar helaas moest ik nog eerst mijn militaire diensplicht vervullen. In dezelfde periode kwam ik in contact met de professionele fotografie. Nadat ik mijn militaire diensplicht in 1978-1979 had vervuld (waar ik filmdocumentaires heb mogen maken) kreeg ik een vaste baan aangeboden als assistent fotograaf. Mijn werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit het uitoefenen van portret- en reclamefotografie in de studio en op locatie en het maken van huwelijksreportages. Filmen bleef ik er als hobby bij doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Van Hobby naar Ambacht

1979-1995

Nepal-004-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Eerste verre reis

In 1979 maakte ik mijn eerste verre reis naar de Verenigde Staten. Tijdens deze reis bezocht ik diverse interssante steden en fotogenieke locaties zoals o.a. New York, Washington, Charleston, Miami, New Orleans, Memphis, de Niagara Watervallen, Toronto en Boston. Ik werd gegrepen door het reizen op zich en het ontdekken (én fotograferen en filmen) van andere werelden en culturen. In de jaren die daarop volgden jaren bezocht ik nogmaals diverse keren de Verenigde Staten en ik maakte kennis met de immense weidsheid van Canada en het Surrealistische Mexico. In diezelfde periode kwam ik ook in aanraking met het fascinerende Verre Oosten; de mensen, de godsdiensten, de Himalaya, het Boeddhisme, de schitterende tropische eilanden en stranden en de typische exotische kleuren en smaken en geuren van deze verre windstreken.

Foto: aankomst in Namche Bazaar, Nepal, 1995

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-1995  

Chili-004-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Sjouwen met loodzakken

Tijdens deze reizen fotografeerde ik hoofdzakelijk met kleinbeeld spiegelreflex camera's. Ik fotografeerde met zwart-wit film en diamateriaal. Kodachrome 64 was een van mijn favoriete diafilms. Wekenlang sjouwen met tientallen films verpakt in loodzakken ter bescherming tegen de röntgenstraling op vliegvelden, in een zware rugzak, werd een vast onderdeel van het reizen. Het was nog niet mogelijk om even snel het resultaat op je schermpje te beoordelen, het fotografisch eindresultaat werd pas zichtbaar na terugkeer in Nederland. Dat was een andere manier van fotograferen, niet zoals we dat vandaag de dag gewend zijn. Even de gemaakte opname aan het inheemse model laten zien behoorde toen nog zeker niet tot de mogelijkheden of je moest gebruik maken van Polaroid camera's voor een direct tastbaar resultaat. Om toestemming te krijgen voor het maken van een opname was persoonlijk contact (vooraf) veel noodzakelijker. Het maken van oogcontact, de juiste lichaamstaal en uitdrukkingen droegen altijd bij bij dat contact als de taal in de weg stond. De nadruk lag op het contact vóór de opname en niet, zoals nu vaak gebeurd, bij het moment van de opname laten zien op het scherm van de camera, achteraf. En zo werk ik nu eigenlijk nog steeds, écht contact maken.
 
Foto: Met apparatuur. én 50 films in loodzakken, én statief, alles op de rug, in de 'Valle de la Luna' in Chili.
 
 
 
 
 
 
 

 

Van Hobby naar Ambacht 

1992-1996  

308-14-zw-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Thailand

Je kunt hier enkele opnamen bekijken die ik in 1992 op verschillende locaties in Thailand heb gemaakt. De originele opnamen zijn gemaakt met diamateriaal en daarna ingescand.
 
 
In de jaren die daarop volgden heb ik reizen gemaakt naar diverse landen in Europa waaronder Estland, het land waar mijn moeder is geboren. Verder heb ik o.a. diverse landen in Noord-Afrika bezocht, Nepal en Bangla Desh en Chili en Argentinië in Zuid-Amerika.
 
Foto: Moeder en kind, leden van de Akha bergstam die leven in de Gouden Driehoek, het grensgebied van Thailand, Birma en Laos. De originele opname is gemaakt met diamateriaal , daarna ingescand en omgezet naar zwart-wit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-2002 

Peters-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

Professionele ervaring

Tot 2002, gedurende een periode van 23 jaar, heb ik bij 3 verschillende beroepsfotografen gewerkt en mijn professionele ervaring mogen opdoen op het gebied van o.a. portret- , reclame-, reportage-, bedrijfs en architectuurfotografie zowel in de studio als op locatie. De gebruikte apparatuur was in die tijd natuurlijk nog volledig analoog. Ik fotografeerde met Leica, Canon en Nikon kleinbeeldsystemen, met Pentax (4,5x6) en Hasselblad middenformaat (6x6) camera's en met 4x5 inch technische camera's van Cambo, Linhoff en Sinar.
 
Foto: studio opname 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-2002 

hindoesttaanse-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Portretfotografie 

In deze periode, de jaren tachtig en negentig, heb ik veel professionele ervaring opgedaan op het gebied van portret- en reportagefotografie. Het maken van portretten, zowel in de studio als op locatie, van babies, kleine kinderen, tieners en volwassenen, individueel en/of in groepen, behoorden tot mijn dagelijks werk. Dieren werden ook regelmatig geportreteerd, vooral katten en honden. Ik heb in kleinere en grotere fotostudio's gewerkt en in de studio werd voor deze fotografie hoofdzakelijk gebruik gemaakt van middenformaat camera's zoals Hasselblad en Pentax.

Foto: Hindoestaans model in de studio, Geen nabewerking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-2002 

Ludwig-1998-op-reportage-001-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Reportage fotografie

Ik heb veel huwelijks- en bedrijfsreportages gemaakt, in de loop van die jaren zijn dat er zeker honderden geweest. Tijdens de huwelijksfotografie (het reportage gedeelte) werd hoofdzakelijk gefotografeerd met kleinbeeldcamera's. Voor het meer creatievere werk maakte ik gebruik van Pentax (4,5x6) en Hasselblad (6x6) middenformaat systemen. Met deze middenformaat camera's werden de overzichtsfoto's in de kerk en in het stadhuis gemaakt en de locatiefoto's. Er werd dan bijna altijd vanaf statief gefotografeerd. Met het maken van een huwelijksreportage sjouwde ik standaard een tas met 2 kleinbeeld camera's mee met diverse objectieven, een tas met 2 Hasselblad camera's (500 CM en de SWC) met meerdere objectieven en 2 zware Metz 60CT1 flitsers met losse (schouder) accu's. En dan niet te vergeten, een stevig statief. Én de vele films! De dag  begon vaak vroeg in de ochtend en -als het feest niet gefotografeerd hoefde te worden- dan was ik meestal rond 17.00 uur klaar. Het waren lange en zware dagen. Maar meestal ook erg leuk om te doen.

Foto: op locatie tijdens een huwelijksreportage

 

 

 

 

 

 

 


 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-heden 

20170325_309-zw-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Architectuurfotografie

Als klein kind bedacht en tekende ik met veel plezier en fantasie de meest futuristische gebouwen. Ik kan me mijn enthousiasme nog herinneren bij het ontwerpen van een ronde woning; een rond huis boven op een terp, garage onder de woning en een balkon rondom het gehele gebouw met heel veel glas. Ik was misschien 10 of 11 jaar en mijn moeder zag al een fraaie toekomst voor mij weggelegd als architect.

Het is dus anders gelopen. Maar toch is die fascinatie voor architectuur altijd blijven bestaan. Vanaf het begin van mijn fotografische carriére ben ik geïnteresseerd gebleven in architectuur in het algemeen. Mijn opa was vroeger werkzaam in een drukkerij en we hadden altijd een heel fraai boek in huis over 'Het Bouwen van Landhuizen'. Ik bestudeerde dat boek vaak. Wellicht dat mede door dit boek mijn interesse in de architectuur is gewekt.

Op de middelbare school heb ik meerdere films gemaakt van grote verbouwingen en nieuwbouw van o.a. mijn middelbare school ('t-Rijks). Bouwtekeningen, grote machines, staal, glas, gereedschappen, beton, het 'ontstaan' van een gebouw, het bleef me boeien. Later, in mijn fotografische loopbaan, heb ik (de bouw van) vele gebouwen, industriële installaties, fabrieken, hotels en woningbouw in detail mogen fotograferen. De ontwerpen, maar vooral ook de levensverhalen van verschillende architecten bleven -en blijven me- boeien. Architecten zoals o.a. Zaha Hadid, Frank Wright, Rem Koolhaas, Adao Ando, Yoshio Taniguchi, en Oscar Niemeyer . 

Foto: architectuuropname in Den Haag

Voor het bekijken van diverse architectuur portfolio's, klik hier.

 

 

 


 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-2002 

02-hijsklus-BPA-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Industriële fotografie

Vanaf 1985 was ik dagelijks fotografisch werkzaam op locatie in de industrie. De voortgang van de bouw van grote chemische fabrieken (o.a. bij het voormalig General Electric Plastics B.V. in Bergen op Zoom, nu SABIC Innovative Plastics B.V.) werd maandelijks vastgelegd t.b.v. maandverslagen. Het klimmen via  kooiladders naar hoog gelegen uitzichtspunten, met vaak een tas vol met zware fotoapparatuur (én statief), was telkens weer een uitdaging. De bouw van één fabriek duurde vaak meer dan 2 jaar. Het vastleggen van productieprocessen behoorden ook tot de dagelijkse werkzaamheden.
 
Foto: hijswerkzaamheden bij de uitbreiding van de BPA fabriek van General Electric Plastis in Bergen op Zoom in 1986.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-2002 

Sinar-analoog-002-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Reclamefotografie

De reclamefotografie vond zowel in de studio als op locatie plaats. T.b.v. reclame doeleinden fotografeerde ik in de jaren 80 en 90 direct in opdracht van bedrijven zelf, maar ook vaak voor reclame- en PR bureaus. De fotografie werd gebruikt voor interne doeleinden (bijvoorbeeld voor bedrijfsmagazines), voor brochures en voor beurzen en voor boek publicaties. Internet stond toen nog in zijn kinderschoenen. Op locatie werd er hoofdzakelijk met de Hasselblad gewerkt en in de studio met Sinar, Linhoff en Cambo technische camera's; fotograferen zoals vroeger, onder een zwarte doek op het matglas kijkend en handmatig scherpstellen met behulp van een loupe. We fotografeerden op vlakfilm 4x5"(inch). De opnamen t.b.v. reclamedoeleinden werden bijna altijd gemaakt op diamateriaal waarna het diamateriaal in drumscans werd gedigitaliseerd.
 
Foto: 4x5"(inch) technische camera
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Van Hobby naar Ambacht 

1987-2003 

DSCF1280-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Fotocursussen

In 1987 ben ik begonnen met het organiseren van fotocursussen. De cursussen werden gegeven in Bergen op Zoom en in Tholen en bestonden uit theoretische lesavonden en workshops op locatie. De cursussen waren geschikt voor de beginnende en de gevorderde amateurfotograaf.
 
Foto: les geven op locatie tijdens een workshop portretfotografie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Van Hobby naar Ambacht 

1979-2002 

Alwin-Heijmans-werkopname-layout-out-leeg-tips-1080x1080---900x900.jpg

 

 

Zelfstandig

In 2002 werd ik zelfstandig. Ik fotografeerde in de beginperiode nog analoog en ik werkte met professionele kleinbeeld (Canon F1) en middenformaat (Mamiya RZ67) camerasystemen.

Foto: op locatie tijdens een portretsessie.

lees verder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

'It is more important to click with people
than to click the shutter.'

Alfred Eisenstaedt



Terug naar profiel