Fotoreis Japan april 2009

Portfolio

 

Voor een optimale beleving van de fotografie adviseer ik om de portfolio op groot scherm te bekijken (laptop of desktop). De portfolio is behoorlijk groot, het kan dus wat langer duren voordat hij volledig opent. Als je nadat de portfolio is geopend met de muis over de thumbnail beweegt dan verschijnt de locatie waar de opname is gemaakt en enkele technische gegevens van de opname zoals de instelling van de ISO, het gebruikte diafragma en de sluitertijd en het gebruikte brandpunt van het objectief.

Om de portfolio van de fotoreis naar Japan te bekijken, klik hier.

 

Beschrijving van de reis

 

Tokyo

In april 2009 heb ik een 14 daagse fotoreis naar Japan georganiseerd. Tijdens de reis hebben we diverse steden bezocht en uitgebreid kennis kunnen maken met de Japanse cultuur. De reis begon in Tokyo waar we in het comfortabel hotel Mets Tabata Tokyo verbleven en waar we even konden bijkomen van de lange, directe vlucht van Amsterdam naar Narita International Airport. Ons hotel bevond zich in het centrum van Tokyo en op de eerste avond hebben we gedineerd in een Japans restaurant in de wijk Ginza, dé shoppingbuurt van Tokyo. In Tokyo bezochtten we o.a. het Ueno park, het bruisende Harajuku wat beroemd is vanwege zijn kleurrijek straatkunst en modescene. Elke zondag komen jongeren, gekleed in verschillende stijlen zoals Gothic Lolita, Visual Kei, en Cosplay in Harajuku rondhangen. Rond de Takeshita-straat vind je eigenzinnige winkels met vintage- en cosplaykleding, en aan de lommerrijke Omotesando-avenue liggen traditionelere, chique boetieken. De omringende straten zijn gevuld met kleine bars en trendy cafés.

 

Kamakura

Vanuit Tokyo hebben we met de trein een bezoek gebracht aan Kamakura. In Kamakura staat het bronzen beeld van Boeddha met een hoogte van 11,4m. De oorspronkelijke naam van het beeld is Diabutsu en dateert uit ca. 1252. Tevens bezochten we het Shinto heiligdom Tsurugaoka Gachimangu Shrine. De bestaande gebouwen zijn replica's van de oorspronkelijke gebouwen die bij oorlogen en de aardbeving van 1923 verwoest zijn. Hetzelfde geldt voor de Kencho-ji tempel, een zen en trainingscentrum in Kamakura. De stichtingsdatum van deze tempel is 1249.

 

Yokohama, Kannai

Met de trein is het ook goed te doen om de stad Yokohama in een dag te bezoeken. China town in Yokohama is één van de grote Chinese wijken in Japan. De wijk heeft aan vier zijden symbolische toegangspoorten en in het centrum van de wijk bevindt zich Kantei-byo, een grote Chinese tempel. Er zijn ruim 500 Chinese restaurants met gerechten uit de keuken van heel China.

 

Matsumoto

Vanuit Tokyo zijn we met de trein naar Matsumoto gegaan. We moesten 's-ochtends rond de spits Tokyo verlaten via het station Shinkuku. Dit station is het allerdrukste station ter wereld en verwerkt dagelijks meer dan 3,5 miljoen passagiers. Het is onmogelijk om rond de spits met koffers vanaf dit station te reizen en dus werd er alleen gereisd met handbagage. De rest van de bagage werd apart vervoerd naar Matsumoto. De bergstad Matsumoto is een stad in de prefectuur Nagano op het Japanse eiland Honshu. De stad heeft een oppervlakte van 919,35 km² en had in 2007ongeveer 228.500 inwoners. Matsumoto is vrij hoog gelegen en is daardoor in de zomer minder vochtig-warm dan omliggende steden. We vebleven in hotel Suehiro, een traditionele ryokan, een Japanse vorm van een familiehotel of pension. Het hotel beschikt over warmwater baden en we sliepen op een Tatami. Tatami zijn traditionele Japnse vloermatten. De maten worden vervaardigd uit rijststro.

In Matsumoto bezochten we et Matsumoto kasteel. Dit kasteel is één van de weinige die de feodale tijd heeft overleefd en bewaard is gebleven in zijn originele vorm. Het belangrijkste en meest indrukwekkende deel van het kasteel is de donjon met vijf verdiepingen aan de buitenzijde en zes verdiepingen binnen.De extra verdieping was bedoeld als schuilplaats voor de bewoners tijdens een aanval. Het kasteel is gebouwd tussen 1592 en 1614 en is, zoals de meeste Japanse kastelen uit die tijd, van hout, maar heeft een stenen onderbouw. Het kasteel is ook bekend onder de naam Karasujô (Raven kasteel) vanwege de donkere luiken.

 

Narai

In de vallei Kiso lag tijdens het Edo-tijdperk de oude verbindingsweg Nakasendo tussen Kyoto en Edo. Drie kleine stadjes, Magome, Tsumago en Narai, fungeerden als pleisterplaatsen voor vermoeide reizigers. Het meest noordelijk ligt Narai, dat tot de welvarendste pleisterplaatsen uit het Edo-tijdperk behoorde en daarom de bijnaam 'Narai van de duizend huizen' droeg. Vanuit Matsumoto reisden we met een lokale trein op en neer naar dit pittoreske en fotogenieke stadje. Narai was een pleisterplaats voor postlopers en handelslieden aan de Nakasendo postweg tussen Kyoto, de keizerlijke hoofdstad, en Edo, de stad waar zich het wereldlijk gezag bevond. Er bevonden zich herbergen, handelshuizen, sake brouwerijen, bordelen en stallen voor de verzorging van paarden. Veel van de traditionele huizen in Narai hebben de eeuwen en oorlogen overleefd, waardoor een goed beeld geschapen wordt van het japan van voor 1850. Het stadje bestaat uit één straat van ongeveer 2 kilometer lang. Hierlangs liggen nu vijf brouwerijen, enige gerestaureerde handelshuizen en wat winkeltjes. In zijstraatjes achter de hoofdstraat zijn authentieke Shinto tempeltjes, tempeltjes voor de lokale bevolking en voor de reizigers.

 

Kyoto

Vanuit Matsumoto reisden we met de Shinkansen (ook wel bullet train genoemd) naar Kyoto. Kyoto is een stad in het centrale gedeelte van het eiland Honshu in Japan. Het heeft een populatie van ongeveer 1.5 miljoen inwoners. Het is de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan, maar nu is het de hoofdstad van de provincie Kyoto, zowel als een groot onderdeel van het Osaka-Kobe-Kyoto metropool. Kyoto wordt beschouwd als het centrum van de Japanse cultuur. In deze plaats worden traditionele kunstvormen gekoesterd en onderhouden wat deze plaats een genot maakt voor elke bezoeker. Met meer dan 1600 boeddistische tempels en 270 shinto schrijnen is deze stad een van ’s werelds grootste cultuur schatten en staat dan ook op de UNESCO lijst van werelderfgoederen. Ondanks dat het tegenwoordig functioneerd als een moderne stad staat Kyoto in veel opzichten in schel contrast met Tokyo. 

In Kyoto verbleven we in hotel Apa Ekima, een hotel met bijna alle faciliteiten die men van een Japans hotel kan verwachten; vanaf tandenborstel t/m pyama en haardroger. het hotel ligt op loopafstand van het imposante Kyoto station. Je weet niet wat je overkomt bij het uitstappen uit de trein: Zijn we wel in Kyoto? Kyoto is toch het middeleeuws openluchtmuseum van Japan? Tempels en schrijnen van meer dan duizend jaar oud? Het station van Kyoto geeft je echter de indruk of je – floep – de filmset van Star Wars oploopt. Het futuristische gebouw is niet alleen een van de grootste van Japan, het is ook nog eens prachtig.Het station, in 1997 opengesteld om het 1200-jarig bestaan van Kyoto te markeren, is na dat van Nagoya het grootste van Japan en is een van de grootste gebouwen van het land.

 

Kiyomizu Dera, Kyoto

Vanuit ons hotel brachten we een bezoek aan de Kiyomizu Dera tempel. Kiyomizu-dera, ook wel de “Helder Water“-tempel genoemd, is een gigantische houten boeddhistische tempel in Kyoto en het is één van de oudste tempels van de stad. De tempel staat vooral bekend om zijn grote, houten terras waar vanaf je een prachtig uitzicht hebt over Kyoto. Kiyomizu-dera maakt sinds 1994 onderdeel uit van het Werelderggoed Historische Monumenten van oud-Kyoto en heeft een beschermde status. het tempelcomplex is op een helling gebouwd buiten de toenmalige stad en bestaat op dit moment uit zeven hallen, een pagode van drie verdiepingen en een aantal kleine gebouwtjes. In de poagode wordt het beeld van Koyasu Kannon bewaard. Binnen het tempelcomplex bevindt zich de Jishu-Shrine. De god van het huwelijk zou zich in deze shrine ophouden.

 

Uitstapje naar Hiroshima

Vanuit Kyoto brachten we op een dag een bezoek aan Hiroshima. De Shinkansen deed er anderhalf uur over om de afstand van 380 te overbruggen. Hiroshima staat bekend vanwege het feit dat er op 6 augustus 1945 de eerste atoombom werd geworpen door de Amerikanen. 

 

Japanse stad van de vrede

De atoombom maakte in 1945 in één klap een eind aan het dagelijks leven in Hiroshima, maar ruim 70 jaar later is de stad weer grotendeels opgekrabbeld. Hiroshima is een moderne metropool waar je een levendig inkijkje krijgt in de moderne geschiedenis. Hiroshima kent een eeuwenoude geschiedenis, maar wordt sinds de atoombom ook wel 'Stad van de Vrede' genoemd. Het is een van de bekendste toeristische trekpleisters van Japan en zowel reizigers als vredestoeristen komen hier in grote aantallen naartoe. 

 

A-bomb Dome

Een plek die je niet mag overslaan in Hiroshima is de A-Bomb Dome. De voormalige Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall stond vlakbij het inslagpunt van de bom. Alle mensen in het gebouw waren op slag dood, maar het gehavende bouwwerk bleef verbazingwekkend genoeg overeind staan. Tegenwoordig is het gebouw uitgegroeid tot het symbool van Hiroshima en is het een soort bedevaartsoord voor mensen die zich hard maken voor wereldvrede. Het gebouw werd daarom door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed.

 

Peace Memorial Park

De naam Hiroshima is onlosmakelijk verbonden met de atoombomaanval die hier op 6 augustus 1945 werd uitgevoerd door de Amerikanen. De stad werd grotendeels weggevaagd en duizenden mensen kwamen om het leven. Het Peace Memorial Park in Hiroshima is de plek waar uitgebreid stil wordt gestaan bij de tragedie, met ruimte voor verschillende monumenten en een museum. Vroeger was dit het kloppend hart van Hiroshima, tegenwoordig is het een oase van rust. 

 

Hiroshima Peace Memorial Museum

Midden in het Peace Memorial Park staat het Peace Memorial Museum, een museum dat volledig is gewijd aan de geschiedenis van Hiroshima en de gevolgen van de atoombom. Je kunt een rondleiding krijgen door vrijwilligers en luisteren naar persoonlijke verhalen over vroeger. Een must visit als je een bezoek brengt aan Hiroshima, want deze indrukwekkende ervaring zul je niet snel vergeten.

 

Itsukushima, Hatsukaichi

Itsukushima, beter bekend als Miyajima (schrijneiland) is een eiland in de Japanse binnenzee en maakt deel uit van Hatsukaichi, een stad in de prefectuur Hiroshima. We bezochten het eiland per boot dat vooral bekend staat om het Shintoschrijn dat erop staat, het Itsukushima-schrijn. Voor het schrijn staat in het water de toegangspoort, de torii. Vroeger was de grond van de schrijn zo heilig, dat gewone mensen alleen in het schrijn mochten komen, dat ook boven het water is gebouwd. Ze bereikten het schrijn per boot door de torri. Bij vloed staat de poort in het water en bij eb is de poort te voet bereikbaar. Het plaatsje dat op het eiland ligt, ook Miyajima genoemd, bestaat deels uit de traditionele laagbouw. Er zijn echter veel souvenirwinkels in gevestigd. De belangrijkste winkelstraat is in de zomer overdekt met doek tegen de felle zon.

 

Nijo Kasteel, Kyoto

We bezochten ook het Nijo Kasteel. Dit residentiële kasteel werd gebouwd in opdracht van Oda Nobunaga en voltooid door Tokugawa Ieyasu in 1603. Het diende als woonplaats voor shôguns (alleenheersers) tijdens hun verblijf in Kyoto. het hoofdgebouw en de donjon zijn in 1788 verbrand, maar het tweede hof, Ni-no-maru, is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De tuin van de Ni-no-maru is zo beplant, dat er in alle maanden wel een deel in bloei staat. Centraal ligt een vijver met daarin drie eilanden. het ontwerp van de tuin wordt toegeschreven aan de theemeester en landschapsarchitec Kobori Enshu. Het kasteel bevat houtsnijwerk in deuren, plafond en poorten en schilderingen uit het Momoyama tijdperk.

 

Ryoanji tempel, Kyoto

Hoewel de tui, gelegen tegenover de priesterverblijven van de Ryôanji (Tempel van de Vredige Draak), één van de bekendste Zentuinen van Jaoan is, is onbekend wanneer hij is aangelegd en door wie. Men vermoedt tussen 1450 en 1700. de naastliggende tempel is, na verbrand te zijn, in 1790 herbouwd. In de volgende eeuwen werd de tuin gebruikt als meditatieplaats voor Zen Boeddhistische monniken.

 

Kinkakuji tempel, het 'Gouden Paviljoen', Kyoto

Deze villa van drie verdiepingen werd gebouwd in opdracht van shôgun Yoshimitsu Ashikaga, die zich uit het dagelijks leven terug trok en monnik werd. De begane grond is in de Shinden-stijl: de van Chinese voorbeelden overgenomen architectuur waar symmetrie noodzakelijk was voor de geluksbeleving van de bewoners. De eerste verdieping is representatief voor de Samoerai bouwstijl, die het verleden van de opdrachtgever representeert. De hoogste is in de Zen architectuurstijl, waar Yoshimitsu zich voor de meditatie kon terugtrekken. De perfecte symmetrie van het gebouw wordt doortrokken door een klein aanbouwsel van waaruit vroeger werd gevist. De vijver waarin het paviljoen staat wordt 'Kyôko'(Spiegelmeer) genoemd. In 1950 stak een jonge monnik het met bladgoud beklede gebouw in brand.

 

Tenryû-ji tempel, Kyoto

 

Tenryû-ji is een tempel in Kyoto, gesticht in 1339, die in eerste instantie bedoeld was om Boeddha te vereren. De bijbehorende tuin is ontworpen door de priester Musô Kokushi die gezien wordt als één van de belangrijke geestelijken en tuinontwerpers van japan.

 

Kurama-dera tempel, Kyoto

Kurama is een landelijk gelegen dorpje in de bergen ten noorden van de stad Kyoto op minder dan een uur van het stadscentrum. Kurama is bekend om zijn tempel Kurama-dera en zijn warmwaterbronnen. Vanaf Kyoto - Demachiyanagi is het half uur met de trein naar Kurama. Het is zeker in het voor- en het najaar een van de mooiere treinreizen die je kunt maken. Kurama's belangrijkste attractie, Kurama-dera, is een boeddhistische tempel gelegen langs de steile beboste bergwand boven de stad. Het duurt ongeveer 30-45 minuten om omhoog te klimmen naar de belangrijkste gebouwen van de tempel vanuit de stad beneden. Een kabelbaan (200 yen in één richting) leidt ongeveer halverwege de berg. Langs de klim naar Kurama-dera staat Yuki Jinja, een heiligdom dat beroemd is om zijn vuurfestival (Kurama Hi Matsuri), jaarlijks gehouden op 22 oktober. De hoofdgebouwen van Kurama-dera staan op een terras op de berghelling en kijken uit over de beboste vallei.

 

Nara

In 45 minuten reisden we van Kyoto naar Nara, een voor Japanse begrippen wat kleinere stad met 'slechts' 400.000 inwoners, maar toch nog bijna net zo groot als Amsterdam. Reizigers trekken meestal naar Nara toe vanwege de grootste houten tempel ter wereld, namelijk de Todai-ji. Daarnaast natuurlijk voor de vele Shinto-schrijnen (Schrijn of shrine is soort heilige poort) van de Kasuga-taisha tempel. Beide staan op de Japanse lijst van Unesco Werelderfgoed en zijn must-see bezienswaardigheden in Nara. En vergeet natuurlijk niet de tamme wilde hertjes die overal door de stad lopen en beleefd naar je knikken! Nara is een stad met status die lang geleden fungeerde als hoofdstad van Japan. Tegenwoordig is het één van de populairste trekpleisters in de omgeving van Kyoto en Osaka, omdat het gemakkelijk binnen 30-60 minuten met de JR treinen te bereiken is. Het mooie van de volgende top 5 bezienswaardigheden is dat alles te zien en te voet te doen is in één dag. Ze liggen namelijk allemaal in Nara park op de Horyu-ji tempel na, hiervoor moet je even de bus pakken.

 

Todai-ji houten tempel, Nara

Nog nooit in mijn leven heb ik zoiets groots van hout gezien. De Todai-ji tempel is gigantisch! De houten deuren laten mensen eruit zien als krioelende mieren die allemaal naar binnen vluchten. De Todai-ji was tot 1998 het grootste houten gebouw ter wereld. Hoe imposant de grote Todai-ji nu ook mag zijn, zijn voorgangers, die helaas verwoest zijn door een grote brand, waren zo’n 30% groter! De huidige tempel stamt uit 1709, maar de eerste constructie was al in 743 gestart in opdracht van Keizer Shômu​​. Knap staaltje vakmanschap op grote hoogte in een tijd zonder gigantische hijskranen! De tempel is naast heel groot, ook nog eens het hoofdkwartier van de Japanse Kegon school voor Boeddhisme. Mede hierom vind je er de grootste Daibutsu ter wereld, een gigantisch bronze beeld van de Buddha Vairocana. Het beeld is 14.98m hoog, heeft ogen van 1.02m en van schouder tot schouder meet hij 28m.

 

Nanzen-ji tempel en tuinen, Kyoto

Nanzen-ji is een Zen-Boeddhistische tempel in Kyoto. De tempel werd opgericht door keizer Kameyama in 1291 op dezelfde ligging als zijn vrijstaande paleis. Het is het hoofdkantoor van de Nanzen-ji van het Rinzai-zenboeddhisme. De terreinen van Nanzen-ji zijn samen met de Hojo-tuinen cultureel erfgoed van Japan.

 

Fushimi Inari-taisha tempelgebied

Volgens vele Japanners de meest gefotografeerde plek in Japan is de Fushimi Inari-taisha. Deze plek is wereldwijd bekend om zijn prachtige rode houten bogen/poorten die torri’s heten. Torri’s zijn heilige poorten die naar een tempel leiden. Fushimi Inari-taisha staat op de werelderfgoed lijst van Unesco en is één van de must see bezienswaardigheden in Kyoto. Het is naast het meeste gefotografeerde plekje in Japan ook het meest indrukwekkende plekje van Kyoto. Het is een gigantisch tempelcomplex dat door de bergen heen loopt en bestaat uit 32.000 heilige poorten (torii’s). Je kan onder deze heilige torri’s doorlopen en uiteindelijk uitkomen bij verschillende tempels. De Fushimi Inari-taisha is een tempel gebied dat zich verspreid over ongeveer 4 vierkante kilometer op de berg Inari. Je kan overal heen lopen en de meeste paden leiden zich onder de prachtige rood/zwarte poorten door. De geplaatste torri’s in het tempelgebied zijn gedoneerd door Japanse bedrijven om zo hun welvaart te prijzen. Dit proces is begonnen in het jaar 711 en loopt tot op heden door en maakt deel uit van het Shinto geloof.

 

Terugkeer naar nederland

Op 23 april 2009 vlogen we na een reis vol met unieke indrukken en duizenden opnamen terug naar nederland.

 

Apparatuur

 

Tijdens de fotoreis naar Japan in 2009 fotografeerde ik digitaal. Ik fotografeerde met de Canon 5D MarkII in combinatie met een uitgebreide range professionele en specialistische objectieven. 

 

Portfolio

 

Voor een optimale beleving van de fotografie adviseer ik om de portfolio op groot scherm te bekijken (laptop of desktop). De portfolio is behoorlijk groot, het kan dus wat langer duren voordat hij volledig opent. Als je nadat de portfolio is geopend met de muis over de thumbnail beweegt dan verschijnt de locatie waar de opname is gemaakt en enkele technische gegevens van de opname zoals de instelling van de ISO, het gebruikte diafragma en de sluitertijd en het gebruikte brandpunt van het objectief.

Om de portfolio van de fotoreis naar Japan te bekijken, klik hier.

 

 

 

 

 

 

'More important than learning to speak Japanese when you come to Japan is
learning to speak silence. My neighbors seem most at home with nonverbal cues,
with pauses and the exchange of formulae.
What is the virtue of speaking Japanese, Lafcadio Hearn noted,
if you cannot think in Japanese?'

Pico Iyer